PROCROSS – ще го направим ли

0

време за прочит: 3 минути

От няколко години непрекъснато публикуваме материали за кросбрединга, запознали сме ви с най-добрите кооперативи в Европа, които работят в тази насока. За съжаление тази дума крос е сякаш забранена или прокълната дума у нас. За това разбира се, има и причина, и това е субсидията, която се дава за селекционен контрол. При всички случаи има губещи, дори и получавайки  малката помощ от над 500 лева за крава. Може би, науката има някакви изчисления и сметки в тази посока, но няма гласност.

В тази връзка ще ви запознаем с компанията Proc Ross. Това  е съкращение от Pro fessional Cross ing и въртящо се трипосочно кръстосване с най-продуктивните  на мляко породи Холщайн, Монтбелиард и Червено Норвежко говедо.  Тези 3 разновидности отлично компенсират взаимните добри и лоши качества. Използвайки правилната последователност при кръстосване, хетерозисът осигурява още по-добър резултат.

Холщайна е незаменим в концепцията за Развъждане ProCROSS, поради високото си производство и форма на вимето. Монтбелиарда добавя сила и плодовитост, Червеното Норвежко  здраве на копита и дълголетие.

  • Няма инбридинг, но има оптимален хетерозис
  • По-добра плодовитост
  • По-добра ефективност на храненето
  • Гъвкави крави с устойчивост и издръжливост
  • По-висока дневна продукция

Какво разказва  млекопроизводителят  Ян Боерсен.
– “През 2008 г., имах недостиг на телета за юници и закупих няколко телета, като едно от тях ОЛГА 62 беше от ProCROSS.
От самото начало Олга 62 бе забележителна. С бялата си глава, здравото тяло и допълнителния мускул тя се отличава от останалите телета на Холщайн. Олга е ProCROSS G1 с 50% Монтбелиард и 50% Холщайн кръв във вените. (Dorus Usenni x Lely)”.

Ще има ли мляко тази юница. Този въпрос често се задава от колегите животновъди на фермера. Той обаче не можеше да отговори, тъй като нямаше опит с животните на ProCROSS.

Изненада дойде по-късно, когато кравата ProCROSS Олга 62, достигна с повече от    100 000 кг мляко, и е кравата с най-високо производство във фермата и изпревари всички млечни крави от породата Холщайн. Тя не прилича на крава за мляко и винаги е била добре замускулена.

Доживотно производство Олга 62, към днешна дата
% мастни в-ва 4.55
% Протеин 3.67

Според гордият фермер,  Олга 62 заслужава титлата „кралица на обора“. Тя все още имаа здрави крака и твърди копита, които изискват малко поддръжка. Междувременно Олга е започнала десета си лактация и прогнозата е, че за 305 дни ще даде над 14 000 кг мляко… Тя е доказателство, че производството и добрата плодовитост могат да вървят добре заедно. Това отчасти се дължи на оптималния хетерозис и изключването на инбридинга.

Отчасти поради отличното представяне на Олга 62, фермерът Ян Боерсен решава преди няколко години да промени начина на развъждане. Сега кравите се отглеждат изцяло съгласно концепцията за размножаване на ProCROSS.  В момента има 23 крави ProCROSS на първо и второ теле. Те произвеждат повече кг мазнини и протеини от 100%  от животните от Холщайн (средното производство на всички животни за 305 дни 10 400 кг мляко) и показват, че Олга 62 не е случайна. Плодовитостта е подобрена и от ProCROSS. Отелването на крос кравите е през 384 дни, а тези от Холщайна  на 410 дни.

„От 23  те животни на ProCROSS от 1- во и 2- ро теле, само 1 е напуснало фермата. Не съм свикнал с толкова ниска загуба. Има повече доходи и работата е по-приятна, защото има по-малко проблеми – казва фермера.
От години се придържам към съветите на компютърната програма за  развъждането при Холщайна и  въпреки това не видях подобрение. Кравите не са били от най-добрите а и плодовитостта им  не се бе подобрила. От двойката закупени телета сега имам две крави постигнали 100 000 литра и това ме накара да се замисля. Лесното и безпроблемно производство на Олга 62 ме накара да реша преди 5 години да премина напълно към ProCROSS. От самото начало имах доверие в него. Положителните резултати, които видях при колегите фермери, допринесоха за това.
Моето доверие в кравите ProCROSS  вече е напълно потвърдено. Нашите крави ProCROSS са спокойни при манипулации и в доилната зала. Трябва да сте малко упорити и да следвате собствения си път, когато започнете с ProCROSS. 90% от съветниците по разплод, които влизат във вашия двор, се опитват да ви държат далеч от него. Развъждането не е емоция за мен, но трябва да бъде в услуга на връщането на печалбата. “

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here