Войната между млеката

0

време за прочит: 3 минути

Специален продукт   – А2 мляко, популярно сред  потребителите, но не  и в млечната промишленост

Докато ние се чудим, откъде да вземем мляко и дали да използваме трите косъма за генетична оценка, хората започнаха търговска воина между млеката. Започва селекция при кравите за производството на мляко А2.

Това е специалният тип мляко, разработено първо в Австралия и бързо се разпространява  в САЩ. Производителите на мляко А2 твърдят, че това мляко  по-добре се понася от стомаха и много хора, които имат проблеми при консумацията на нормалното мляко, сега ще могат да се наслаждават на вкуса на млякото А2.

Това мляко съдържа само протеин А2, докато редовното мляко има протеини А1 и А2. Не си мислете, че А2 млякото е следващата   растителна напитка,  след  бадемово мляко . Това е чисто краве мляко, няма специални добавки и не е лактоза. Разликата е във вида на протеина.

Ние просто откриваме кравите, които произвеждат само А2 протеини и това е, което имаме в нашето мляко “, обяснява Блейк Уолтрип, главен изпълнителен директор на А2 мляко в САЩ . За някои хора  белтък А1 прави млякото трудно. Изследванията потвърждават, че когато A1 протеините се разрушават в червата, те образуват протеинов фрагмент, наречен BCM-7, който предизвиква възпаление и симптоми като подуване и коремна болка.
“Това е просто една теория с малък брой изследвания,  за този момент, които  не ни дават точните отговори,  за да можем да разберем дали това наистина е вярно или не “, казва Грег Милър от  Националния млечен съвет.

А2 млякото,  продавано в магазините, се произвежда в Prairieland Dairy в Firth, Nebraska. Това мляко,  засега се събира от стотици крави, които произвеждат протеина А2. Интересното е, че кравите, от които се  произвеждат А2 мляко, не са генетично модифицирани. За идентифицирането на тези, които продуцират протеина А2, се извършва прост ДНК тест върху новородени телета, използващи космен фоликул. След това, те се отделят и сформират стада от животни произвеждащи протеини от типа А2. Млечните линии са отделни, подържат се и се изчистват всички крави с мляко от А1.

След бутилирането,  продуктът трябва да бъде тестван отново. Тестването не е евтино и  се отразява на цената.  А2 мляко се продава в момента на промоционални  цени – приблизително $ 9 на галон при  $ 5 на галон за редовно мляко.

 Засега А2 млякото се продава най-вече в специализирани магазини или в магазините за хранителни стоки от висок клас, но компанията твърди, че очаква да направи по-голямо разпространение в близко бъдеще.  Въпреки скептицизма на млечната промишленост, авторите  прогнозира, че А2 мляко е пътят на бъдещето.
Източник: SnewsСВ

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here