И Дания отвързва кравите

0

Време за прочит: 2 минути

Датското правителство реши да прекрати връзването на едър рогат добитък. Според плана, представен от министъра на земеделието Могенс Йенсен миналата седмица, обща забрана за този вид отглеждане ще се прилага от 2027 г.

 Govedovad.com: Дания съвсем безшумно си оправя бъдещето на говедовъдството. В страната са разбрали, че млечното говедовъдство си е семеен бизнес, но с 30-40 крави няма да станеш богат, а ще се изгърбиш от работа. Вероятно и политиката им в говедовъдството е насочена така че се дава приоритет на увеличаване броят на животните във фермите. Според статистиката, средният брой отглеждани крави във ферма вече е около 200 и с тенденция растеж нагоре.
Всъщност, това се случва и в нашето говедовъдство, където ферми в категорията над 100 крави, единствено се увеличават с около осем процента на година. Подобен е и процента при фермите от 50 до 100 крави. На пръв поглед в тази категория нямаме увеличение, но пък местата на преминалите ферми в групата над 100 са заети от същия брой ферми, което означава, че и в тази група имаме увеличение.

През следващите години датчаните ще свалят синджирите от връзваните досега крави съгласно ново изискване.

 Датското правителство реши да прекрати връзването на едър рогат добитък. Според плана, представен от министъра на земеделието миналата седмица, обща забрана за този вид отглеждане ще се прилага от 2027 г. До 2024 г. фермерите с биологичен добитък ще трябва да се откажат напълно от връзването. За новите сгради забраната за връзване ще се прилага от 1 януари 2022 г.

Биологичните ферми със стадо до 50 животни ще получат двугодишен преходен период. Според земеделския отдел, това се дава като част от специално разрешение, при което фермерите трябва да докажат, че в тяхната ферма се гарантира „адекватно ниво на хуманно отношение към животните“.

Министърът  подчерта необходимостта от преходни периоди за фермерите, които все още отглеждат животните вързани. Те не трябва да губят прехраната си от един ден на следващия. Компромисното решение обаче насърчава хуманното отношение към животните в Дания и предоставя на компаниите достатъчно време да се адаптират към новите правила, допълва министърът.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here