Чехите изхвърлят годишно 37.5 кг храна годишно

0

Време за прочит: 1,5 минути

Жителите на Чешката репуб-лика изхвърят в кошчето осем пъти повече храна, отколкото се смяташе досега. Това съобщава “Europulse” с позоваване на изследването на учени от университета Мендел в Бърно

Учените изследваха 900 кофи за боклук в села, градове и селища от градски тип. Оказа се, че средно един жител на страната изхвърля 37,5 килограма храна годишно. Сред жителите на селата има 53,6 кг на глава от населението, градовете – 33, селата – 29 килограма бракувана храна годишно. Ранните проучвания показват, че е имало 4,5 килограма на човек. Те се основават на проучвания на няколко хиляди жители на възраст над 18 години.

Изследователите също така определиха какво и кога попада в кошчетата за боклук. Най-често там се хвърлят плодове и зеленчуци, малко по-рядко – хляб и сладкиши. Повечето храни се озовават в боклука през лятото. Това се случва по две причини. Първо, през лятото те купуват най-много плодове и зеленчуци . На второ място, храната се влошава по-бързо този сезон, поради горещините.

Резултатите от проучването показаха, че населението на Чешката република не е наясно със сериозността на проблема от отпадъците от храна. Този въпрос се повдига в Европейския съюз от няколко години. През 2016 г. Франция и някои други страни от ЕС приеха законопроекти, предлагащи разпределяне на храна за бедните. Миналата година Европейската комисия прие законопроект, който планира да намали дела на хранителните отпадъци в ЕС от 20 на 10 процента. Някои от страните от блока вече са се заели сериозно с този въпрос. Например във Финландия стартира мобилно приложение, което ви позволява да купувате остатъци от храна от ресторантите. В Унгария учениците се учат да не изхвърлят храната на боклука. И в Дания населението на самата страна е започнало да се отнася по-сериозно към този въпрос: например, през последните шест години жителите на жилищни сгради са намалили емисиите на храни в боклука с 25 процента.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here