Премахваме безплодието при кравите

0

време за прочит: 2 минути

Изследователи от Държавния аграрен университет в Дон разработиха ново комплексно лекарство, предназначено за лечение на говеда с патология след раждането. Използването му ще възстанови производителността на повече от 80% от селскостопанските животни  съобщават от института.

Патологиите на репродуктивната система и млечната жлеза (мастит и ендометрит) са широко разпространени сред високопродуктивните  млечни крави. Преходът им към хроничен вид води до развитие на масово безплодие, намаляване на млечността и качеството на млякото, което причинява сериозни икономически щети на индустрията като цяло.

Според руските учени производството на мляко от крави, които са имали ендометрит, намалява средно с 10-15%, а 75% от животните имат проблеми с по-нататъшното заплождане. В същото време има висока устойчивост на патогени на следродилна патология към редица лекарствени антибактериални агенти, което изисква тяхната системна промяна.

Служители на Факултета по ветеринарна медицина на Донския аграрен университет са създали продукт, който има комплексен ефект, висока терапевтична ефективност и способност да не натрупва вредни остатъци в животински продукти и мляко. Според ръководителят на проекта, доктор на медицинските науки, професор Любов Войтенко, резултатите от клиничните изпитвания показват висока терапевтична ефективност на новото лекарство в сравнение с аналоговото лекарство за остър следродилен гнойно-катарален ендометрит и мастит при крави.

„Използва се сложен фармацевтичен състав под формата на дозирана форма, съдържаща активната съставка йотоин, помощни вещества (ретинол, дексаметазон, прополис) и основа (течен парафин). Когато попадне в засегнатата кухина по време на вътрематочно приложение, лекарството се абсорбира напълно и въздейства върху засегнатите тъкани и органи “ – казва Любов Войтенко.
Според нея подобряването на общото и местното състояние на животното настъпва, като правило, на 5-ия ден след началото на приложението на лекарството, общият терапевтичен курс е 10 дни. При някои експериментални групи животни е отбелязана 100% терапевтична ефикасност на новото лекарство.

През октомври 2020 г. разработката получи изцяло руско признание, след като спечели златен медал на руското агропромишлено изложение „Златна есен“.

(Източник: пресслужба на Държавния аграрен университет в Дон).

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here