А Н О Н С – пропуснати статии от Говедовъд

0

Колко струва на фермера мастита при кравите

В крайна сметка обаче, не се разбра, колко струва масрафа по заболяването. То плащането е ясно. Фермера бърка в джоба и плаща. Ето защо, публикуваме колко струва това заболяване на европейския фермер. Всеки може да си направи сметка за собствената ферма, като приравни сумите за труд по българските разценки.

Прочетете повече: ТУК


Член.137 от ЗВМД – и последствията от него

Някои вече се питат, защо ги пишем тези неща, като всичко е наред. Вероятно за администрацията е така. Въпросът е за тези, които отглеждат животните, а нещата им по чл.137 не са наред. Че те имат вина за това, няма спор. Но и други имат вина т.н. проверяващите, които с години не са го изисквали това да се случи. Дали са тръгнали по пътя на компромисите, наложено им от някои, дали те самите са правили компромиси, не е толкова важно. Важното е, че потърпевшите са фермерите. Нека и тях да не смятаме за вода ненапита, но ако бяха „натиснати” сега щяха да са в ред.

Прочетете повече: ТУК


Осеменяване – 200 дни след отелването

Отлагането на осеменяването от 50 на 125 дни в лактацията не е за сметка на средното дневно производство за съответния списък. Юниците могат да бъдат заплодени дори по-късно, без това да повлияе на ежедневното производство.

Прочетете повече: ТУК


“АЛФА КОМЕРС” ООД – Защото качеството е важно!!!

ЛЮЦЕРНОВ СЕНАЖ. Произведен по уникална и иновативна технология, единствена в България, при която люцерната е балирана и опакована веднага след силажирането.
Балираща машина осигурява двойно по-високо компресиране в сравнение с традиционния метод в силажна яма или полиетиленов ръкав.

Прочетете повече: ТУК


Какво мляко да консумираме и какви са разликите между мляко с 1,5% и 3,5% мазнини

Влизайки обаче в някой супермаркет и заставайки пред витрината с млечни продукти, етикетите ни вземат ума със своето разнообразие и многоцветност. За миг се замисляме с каква масленост да вземем прясно или кисело мляко, сблъскваме се с трудността на избора да изберем най-добрия вид мляко, предлагано от десетките производствени компании. И веднага след това идва и другия въпрос – пълномаслено мляко или полуобезмаслено мляко? Ето и някои разлики!
Разликите между мляко с 1,5% и 3,5% мазнини:

Прочетете повече: ТУК


HL-TopMix: Изборът на инокулант играе важна роля за качеството на тревния сенаж

Тук идва значимостта на правилно подбрания инокулант, който регулира този процес и спомага за правилно и ефективно сенажиране. Инокулантът трябва се избира според вида на изходната суровина за производство на сенаж, защото ферментационният процес не е еднакъв за всички.
ProFerm HC е специално разработена формула за производители на сенажи от трева (от 25 до 40% сухо вещество), люцерна, детелина. Той е биологичен консервант, съдържащ специално подбрани мощни хомоферментативни млечнокисели бактерии:

Прочетете повече: ТУК


“ЛИМК” оод: Нашите двустранни хранилки и прегради за вашите кози и овце

Повече информация: ТУК

Войната между млеката

Докато ние се чудим, откъде да вземем мляко и дали да използваме трите косъма за генетична оценка, хората започнаха търговска воина между млеката. Започва селекция при кравите за производството на мляко А2.

Прочетете повече: ТУК


„Ако всеки си върши работата и следващият след него ще я свърши по-лесно и ефективно“

Днес се отправяме към село Стърница, Смолянско. От Асеновград тръгваме по красивите пътища на Родопите, за да Ви отведем до това живописно кътче. Там сякаш времето е спряло, а и природата е запазила красотата и величието си в пълната си форма. Разказвали сме Ви всякакви истории – на фермери с много опит, на млади ентусиасти, на успешни бизнесмени с малки или големи стада. Историята ни днес обаче със сигурност ще Ви изненада толкова, колкото изненада и нас.  Тя съчетава живота на фермера високо в планината с медицината, но не ветеринарната, а хуманната.

Прочетете повече: ТУК


“Криста” ЕООД: Ролята на селена за здравето на телета и крави

Продуктът Selsaf® на фирма Phileo Lesaffre е естествен източник на органичен селен с висока бионаличност.
Selsaf® се получава от дрожден щам на Saccharomyces cerevisiae, култивиран в среда, обогатена с натриев селенит, който се трансформира биологично в органична форма от дрождените клетки, осигурявайки висока концентрация и постоянен състав.

Прочетете повече: ТУК


“Алфа микс” еоод: Автопоилки за крави и телета

За повече информация: ТУК


От “Геби” – СТАРТЕР за телета МЮСЛИ

На пазара се предлагат всякакви фуражи, в различни варианти – брашнест, начупени зърна, гранулиран стартер, гранулиран и екструдиран стартер, мюсли. Безспорно най-добрият вариант за първи прием на твърд фураж за телетата са мюслита, и гранулираните и екструдирани фуражи.
Стартерните мюслита може да давате още от 7-я ден. Това освен препоръка, е и най-лесният начин да приучите телето към консумация на твърда храна. Апетитно ухаещите мюслита възбуждат желанието за консумация, а изследвания доказват че рискът от диария е по-малък в сравнение с гранулиран, но не екструдиран стартерен фураж.

Прочетете повече: ТУК


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here