SOFT-AGRO.COM / Как храненето влияе върху здравето на копитата?

0

време за прочит: 7 минути

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM,
който продължаваме с материала:

Как храненето влияе върху здравето на копитата?

Здравето на копитата зависи от няколко причини. В допълнение към механичните претоварвания (абразивни подове, дълги престои поради пренаселеност и / или неудобни  легла  и  др.)   Лоша хигиена  в зоните за ходене и  почивка, храненето също има голямо влияние  върху здравето на копитата .

В случай на проблеми с копитата поради хранене, трябва да се прави разлика между грешки  при приготвянето на  фуража  (силажиране, сушене и др.),  При формулирането на  дажбата и при  управлението на храненето.  Тези грешки могат да имат голямо отрицателно въздействие върху здравето на копитата.

КАЧЕСТВО НА ФУРАЖИТЕ И ЗДРАВЕ НА КОПИТАТА 

Кървенето  на вътрешните и външните нокти е свързано с метаболизма и може да показва грешки в храненето.

Точно време за косене на  зелената маса, бързо  поставяне в силажния изкоп с оптимално  уплътняване, идеално  покритие – това са само няколко фактора, които имат решаващо влияние върху  качеството на  силажа и сенажа .

Същото се отнася и за производството на сено – времето за  косене  и оптималното изсушаване имат решаващо влияние върху качеството на сеното. По-специално, използването на  специално оборудване за  сушене на сено показа колко големи могат да бъдат разликите  в качеството .

Най-важните вещества, които влияят отрицателно върху  здравето на копитата, са микотоксините,  фруктаните  и биогенните аминокиселини. 

Микотоксини 

Микотоксините  имат дълбоко въздействие върху целия метаболизъм и могат, наред с други неща, да доведат до  ламинит. На първо място,  силаж и сенаж, повредени от гъби (можете да ги видите).   В зависимост от токсина, те  могат, например, да  унищожат  флората и да  предизвикат  ацидоза. Това от своя страна причинява  увреждане на лигавицата на румена и  токсичните вещества като хистамин и микотоксини могат по-лесно да навлязат в метаболизма.

Трансферът на микотоксини  причинява  потискане на имунната система (следствие  –  и инфекциозни заболявания на копитата!) И засяга хормоналния фон.  Нарушения на  кръвообращението, причинени от токсини, увреждат видимата тъкан и възниква ламинит. Тъканта от рог изглежда като смесена  с кръв, образува рани и двойна подметка.

Фруктани  и техните ефекти върху здравето на копитата

В допълнение към  добре познатите захари, силозите за трева  съдържат много  фруктани, особено при обилно  наторяване,  както  и през пролетта и есента. Особено при ниски  температури  през нощта и високи  през деня,  тези  междинни захари в растението вече не се превръщат в захари, когато се хранят и могат да допринесат за ацидоза на търбуха. Това  може да доведе до ацидотичен  метаболизъм.

Биогенни амини и маслена киселина 

По време на силажирането, чистият протеин се разгражда от бактериални протеази. В случай на неправилна ферментация, разграждането на аминокиселините води, наред с други неща, до образуването на биогенни амини и маслена киселина.

При  съдържание на биогенни амини  от  15 g / kg сухо вещество и най  -много  20 g / kg сухо вещество, фуражът вече не е подходящ за крави и говеда. Тогава  хистаминът влиза в действие в търбуха – повърхността на лигавицата е повредена и  хистаминът навлиза в тялото.

Освен всичко друго, високото съдържание на биогенни амини води до нарушена циркулацията в дермата на копитото и репродуктивните органи и намаляване на приема на фураж. Освен това имунната система е отслабена ,  чревната лигавица е увредена.

В допълнение към тревния силаж, пшеницата, соята, грахът и фасулът също съдържат някои аминокиселини, които допринасят за образуването на хистамин.

ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ДАЖБИТЕ И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ФУРАЖИТЕ И ТЯХНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО НА КОПИТАТА 

Хранителната смес трябва да бъде хомогенна, твърде дългата слама бързо се сортира от животните.

Правилното  изчисляване на дажбата, позволяващо да се получи  фуражна смес  с добра структура и в съответствие с производителността на животното,  също е централен елемент на контрол.

В крайна сметка качеството на силажа и  другите фуражи  често е добро, но грешките в управлението  на  фуражите  пречат на оптималното  усвояване. Изчислената дажба не винаги е  възможно да се приготви правилно на практика:  възможни грешки при претеглянето на количество от смесения фураж е твърде голямо за  фуражен миксер,  фуражът се смесва  твърде дълго / твърде  малко  /.

Фуражната смес  на фуражната маса не  винаги е дажба, която се консумира равномерно от всички крави, тъй като например проблемите със смесването правят възможно селективното  хранене. Същите  проблеми възникват, ако фуражите са неравномерно  разпределени по цялата дължина на фуражната маса, когато има малко или твърде тесни фуражни петна , което води до неравномерно потребление на фураж.

Равномерното разпределение на фуражите е важно за оптималното pH на румена.

Една много обща и сериозен грешка при храненето се случва  на практика, когато храна не е на разположение на  животните  24 часа на ден в достатъчно количество и с постоянно съотношение на компонентите. Това води до промени  в стойностите на  pH на  търбуха през целия ден.

Тези колебания в стойността на  рН  необратимо увреждат флората на търбуха (съставът на бактериите за оптимално храносмилане), атакуват лигавицата, особено в  ацидозната  област, и просто предотвратяват равномерното и добро храносмилане, може би дори  оптимално формулирана дажба . .

ВИТАМИНИ, МИНЕРАЛИ, МИКРОЕЛЕМЕНТИ  И ТЯХНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО НА КОПИТАТА

Храненето може да повлияе и на болестта на Mortellaro

Развитието на дажбата не завършва с изчисляването и. Това обаче е от  ключово  значение и  по отношение на здравето на копитата трябва да се имат предвид и  много специфични витамини, минерали и микроелементи .  

Обществото по хранителна физиология идентифицира   следните вещества от основните микроелементи  като важни за практическото хранене: желязо, кобалт,  мед,  манган,  цинк,  йод ,

При витамините  трябва да се  вземе предвид  биотинът,  който  по-специално влияе върху образуването на рогови тъкани .

От особено значение  за здравето на копитата  е  осигуряването на достатъчно количество минерали и микроелементи при отглеждането на младите животни. По-специално, честотата на заразяване с дигитален дерматит ( Mortellaro ) е намалена.

Като коензим,  биотинът  участва в синтеза на дълговерижни мастни киселини и метаболизма на глюкозата. Той е необходим за синтеза на кератин рог пропандиова копитна тъкан, положителен ефект върху  междуклетъчното  вещество между рога ovymi клетки  и по този начин прави  роговицата устойчива . .

Ежедневната добавка от 20 mg биотин на  глава  на ден значително намалява честотата на дефекти по бялата линия.

Цинкът  е част от много жизненоважни ензими и е от съществено значение за формирането на косата и рога, наред с други неща. Той трябва да бъде снабден с фураж,  а  добавянето на калций (съотношение  Ca : P  =  3,5: 1) и мед (> 25–30 mg / kg сух фураж) може значително да намали абсорбцията на цинк.

Това може да доведе до симптоми на дефицит, до промени в кожата / рога. Ако  е необходимо добавяне на цинк с фураж ,  органичният цинк (цинково-аминокиселинни комплекси или подобни)  осигурява добро усвояване .

Медта , като съставна част на  ензимите, участва в много функции на тялото и влияе върху синтеза на кератин. Симптомите на истински дефицит са редки, но доста значими и засягат здравето на копитата.

Отравянето с мед е известно при селскостопанските животни поради корозивното действие на меден сулфат (бани с  копита !).

С въвеждането на мед  в диетата е необходимо да се има предвид ,  че силно ограничават наличието на мед в  присъствието на  серни съединения и молибден. Това е особено важно  при използване на  млада пасищна трева и  тук трябва да  удвоите, т.е.  консумацията на мед с обичайните около  10 mg / kg  сухо вещество  фураж до 15-20 mg / kg  сухо вещество . В такива случаи може да се добави органична мед.

Селенът днес н ropagandiruetsya  толкова ефективни ия средство  срещу “свободните радикали”. Използва се за защита на клетките от така наречените окислителни увреждания, причинени от свободните радикали на кислорода.

Недостигът на  селен  може да доведе до нарушена плодовитост и имунодефицит, както и до загуба на мускули  при прасците .

Пряката връзка между  здравето на  селена и копитата е ясна и кожата и козината също могат да покажат промени.

Статия от д-р  Андреа Фидлер .
Превод от Елена Бабенко специално за soft-agro.com . 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here