Дебата в ЕС: заради месодайното извадиха шпагите

0

време за прочит: 2,5 минути

Ако някои си мисли, че на всички тези срещи на министри и евродепутати за решаване Стратегията за новата селскостопанска политика, има само усмивки и допиране на лактите, просто много се лъжи. Там всеки е отишъл безкомпромисно да се бори за интересите на своята държава, така че бъдете сигурни фер плея е оставен вероятно в съблекалнята.

Преди няколко дни публикувахме статията

Дебата в ЕС: да изчезнат субсидиите за месодайните говеда

В която един нидерландски депутата внася предложение за „изчезване” на субсидиите за месодайните крави. Оказва се, че предния ден е внесено предложение за подпомагане именно на месодайните крави.

Пет държави са поискали подкрепа за телешко и говеждо месо и съответно това предложение ще бъде разгледано и се реши дали е необходима допълнителна подкрепа за сектора на телешкото и говеждото месо. Кризата с короната отново силно засегна този сектор.

Испания постави темата на дневен ред с подкрепата на Франция, Хърватия, Унгария и Латвия. Страните считат за необходима допълнителна подкрепа за тези сектори, тъй като те са силно зависими от индустрията на хотелиерството. За пореден път кетъринг индустрията трябва да се справи с ограничения или кетъринг индустрията дори е напълно затворена. В резултат на това секторите виждат цените на своите продукти да падат.

Страните посочват, че частното съхранение на охладено говеждо месо е имало положителен ефект върху пазара тази година, стабилизирайки цените. Те призовават Европейската комисия да излезе с мерки, облекчаващи трудните пазарни условия за сектора на говеждото и телешкото месо.

Според петте страни от ЕС, увеличеното потребление на домакинствата не може да компенсира загубата в търговските сегменти. Цените намаляват от средата на август, въпреки предишните мерки за частно съхранение на говеждо месо. Средната цена на говеждото в ЕС е с 1,5 процента по-ниска от миналата година и много по-ниска от предишните години.

Ситуацията е много по-лоша за отглеждането на телешко месо. Там спадът в търсенето в кетъринг индустрията не се компенсира от по-голямото търсене от сектора на търговията на дребно. Освен това засега няма европейски мерки за подкрепа за този сектор. Според иницииращите страни перспективите за следващите месеци са неблагоприятни и за двата сектора.
ЕК

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here