Концепцията PROCROSS – инбридинг в перспектива

0

време за прочит: 3 минути

Представяме Ви концепцията на компанията PROCROSS.
След въведителната част: –

PROCROSS ще го направим ли 

следват изключително важни и интересни факти и решения за нови методи в развъждането. Става дума за кросбрединга, който у нас не е забранен, но сякаш е изхвърлен на боклука. Разбира се, въпроса е – защо и трябва да се отговори.

Отдавна холандската крава не показва никакво подобрение в основните икономически характеристики. Доживотното производство не се увеличава и плодовитостта намалява. Как е възможно това? В крайна сметка се използват бикове, които обещават много напредък. Развъждането вече не работи? Правилни ли са все още моделите за изчисление? Много фермери вече нямат представа за отглеждането на своя източник на доход; млечната крава. Повечето развъдни организации обещават повече, отколкото доставят.

 Причината за този застой е видима при много чисти породи: инбридинга. Този „убиец” пречи на всеки напредък в рамките на  чистите породи.

Развъждането е все по-сложно и винаги е било дългосрочен процес. Сега правим същите грешки като в миналото. А може да бъде много по-добре и по-лесно.

През 1940 г. не е имало инбридинг. Изкуственото осеменяване все още не е съществувало и всеки бик е имал най-много няколко десетки крави, като потомство. От 1950 г. нататък, много повече крави забременяват от бик чрез ИО.  Холандските животновъди, развъждащи Фризийската порода, бяха убедени в своите успехи и се придържаха към своя модел на печалба.
След идването на инбридинга, порода вече е обект на инбридинга и започват проблемите. На редица фермери им писна от това и преминаха към Холщайн. Тези кръстоски бяха много по-добри от кравите Фризийските. Голяма част от този ефект се дължи на хетерозис, и  инбридинга беше успешно преодолян. Холщайните също произвеждат много повече мляко и имат по-добро виме. Всички фермери, отидоха при Холщайн и това беше голяма крачка напред.

Печалбите обаче стават все по-малки. Повечето холандски крави вече са чист Холщайн. Инбридингът започва да се появява отново. Сега степента е по-висока, отколкото по времето на Фризийската  крава. Слаба плодовитост, смъртност на телета, юници, които започват зле; това се случва твърде често. Генетичната предразположеност на животните със сигурност е висока, но поради инбридинга вече не е налице. Резултатите са приемливи само ако се спестят разходи. Това се случва твърде често. .

ЩЕ СЕ ПОВТОРИ ЛИ ИСТОРИЯТА?

Ако продължим по този път, финансовите резултати ще бъдат подложени на нарастващ натиск. Пионерите от Холщайн от 70-те и 80-те години разшириха своя кръгозор. Те погледнаха в света и откриха ползите от кръстосването.

Не искаме ли да се учим от миналото? Продължаването на увеличаването на инбридинга е осъдително. Организирайте хетерозис с най-продуктивните породи: Холщайн, Монтбелиард и Норвежко червено.

Не правете грешката да преминете към чиста порода. Приложете концепцията ProCROSS и поддържайте хетерозиса на постоянно високо ниво.  Клиентите на ProCROSS показват, че работи.

Какво можете да очаквате от ProCROSS:
Увеличение на производството с 5%
Степен на осеменяване от 1,7
Крави, които реализират 10 000 кг повече през животопроизводството
Наполовина смъртността на телетата
Лесна за управление крава

Компанията Proc Ross. Това  е съкращение от Pro fessional Cross ing и въртящо се трипосочно кръстосване с най-продуктивните  на мляко породи Холщайн, Монтбелиард и Червено Норвежко говедо.  Тези 3 разновидности отлично компенсират взаимните добри и лоши качества.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here