Зимата идва

0

Време за прочит: 5 минути

Ниските температури скоро ще се превърнат в реалност, с която ще се сблъска всеки животновъд. Независимо дали сте в началото на пътя или имате ферма в продължение на много години, трябва да знаете как можете да осигурите на животните необходимия им комфорт и защита.

Тъй като все още е достатъчно топло, за да се вършат определени дейности, фермерите трябва да се мобилизират, отсега нататък и да вземат всички мерки за защита на животните  им от студа.

Като правило зимата винаги ни заварва неподготвени. Все нещо не сме свършили или забравили да подготвим. Всичко това, след като падне снега рефлектира, като цяло в икономиката на фермата. Наистина през последните години климата ни разглези. Почти няма студени дни, снеговалежи и виелици. Но въпреки това трябва да се подготвим за зимата.

Най-напред трябва да осигурим безпрепятствен достъп до фермата. Запълване на дупките и почистване на пътя. Следва проверка на агрегата за електричество при авария и на всички уреди, които могат да се използват през зимата. Задължителна проверка на акумулаторите и зареждащо устройство на фермата. Вериги, лопата и въже във всяка кола.

Мястото, което предоставяте на животните, както и мерките, които предприемате, когато температурите спаднат рязко през зимата, ще повлияят на качеството на живот във фермата, но трябва постоянно да ги наблюдавате, за да наблюдавате навреме всяка промяна в поведението им.

Ето няколко съвета за осигуряване на комфорта, от който се нуждаете във фермата през зимата:

В зависимост от вида животните са по-чувствителни или по-устойчиви на ниски температури. Например, прасетата са чувствителни към студ, докато говедата са устойчиви дори при ниски температури. Що се отнася до пространството, в което живеят постоянно, е необходимо да се вземе предвид температурата и да се направи всичко възможно,  да водят комфортен живот.

Направете преглед на сградата в която ще зимуват животните преди зимния сезон. Вратите и прозорците трябва да могат да се затварят по всяко време и съответно ремонтирани, ако се налага. Добавете постелки от сено или гумени постелки към подовата повърхност на оборите. Вземете под внимание осигуряване на допълнителното отопление /за животни, при които се налага/, от което ще се нуждае пространството, и изберете решения, които са лесни за инсталиране или преместване, които не консумират много и са достъпни за вашия бюджет. Най-добрият вариант е да закупите въздушни нагреватели. Те ще ви помогнат да доведете температурата до правилното ниво за животните във вашата ферма. Имайте предвид, че оптималният микроклимат се постига при температура 18-20 градуса С.

Осигурете достатъчно фураж и вода

През зимата трябва да обърнете повече внимание на съоръженията за вода, защото ниските температури лесно могат да доведат до замръзването им. Имайте  резервен вариант за наличието на вода във фермата.
Проверете осветлението в обора. На животните са им необходими  определени луксове светлина, които трябва да се осигурят. Най-добре е да се направи проверка на осветителните тела в обора и постепенно те да се сменят с лед лампи, което означава стотици левове икономии за месеца. Винаги трябва да сте готови да поправите всички проблеми, които могат да възникнат при застудяването.
Фуражът трябва да се съхранява далеч от източник на влага и атмосферни влияния, като дъжд, сняг или виелица. Трябва също така да осигурите запаси от качествени фуражи, да не се допуснат храносмилателни разстройства или дори от аборти, в случай на бременни животни.

На животните трябва да се предоставят фуражи, като се има предвид фактът, че трябва да се избягва паша в райони с измръзване или места с лед. Повечето фермери се съгласяват, че е нужна богатата и разнообразна диета. Изберете влакнести фуражи като сено и дехидратирани гранули от зелени растения, сочни фуражи, енергийни фуражи, като глюкоза и нишесте или минерали и добавки.

Осигуряване чистота и хигиена

Чистотата на пространството, където живеят животните, е аспект, който трябва да имате предвид през цялото време, но през зимата те ще прекарват повече време на закрито. Например, един от рисковите фактори за зимата е амонякът, произтичащ от ферментацията на оборски тор, който не се почиства навреме. Животните могат да страдат от дразнене на лигавицата, когато дозата от 0,026% от този токсичен газ е превишена, както за животни, така и за хора. Следователно не само те, но и гледачите или фермерите могат да пострадат, ако пространството не е правилно санирано.

Почистването също може да бъде затруднено, когато твърде много животни живеят на по-малко пространство от необходимото. Тогава премахването на оборския тор се превръща в сложна задача. Пренаселеността може да повлияе на различни заболявания, но също така и на намаляването на производството на мляко, в случая на говедата, също поради появата на амоняк в пространството, където те се отглеждат. Уверете се, че спазвате всички необходими правила и препоръки, дадени от компетентните органи. Също така поддържайте връзка с ветеринарните лекари, за да можете да наблюдавате навреме всяка промяна в поведението и здравето на животните.

Обърнете внимание на всички фактори, които могат да повдигнат въпроси относно комфорта на селскостопанските животни през зимата и да ги защитят. Мерките, които можете да приложите, са на разположение на всеки страстен фермер, който поставя на първо място качеството на живот на животните, които отглежда.

 Говеда

Говедата са много устойчиви и не се нуждаят от прекалено интензивна подготовка за студеното време. Препоръчително е обаче да се уверите, че обора им е защитен от виелици и че е напълно затворен, така че да няма шанс за образуване на влага.

По отношение на храненето е необходимо да им се осигури достатъчен запас от суха храна. Като се има предвид, че пролетта може да е късно, препоръчително е да имате достатъчно суха храна, за да можете да ги храните през целия март. Ако забележите, че добитъкът във вашия двор отслабва, увеличете приема на храна и им дайте хранителни добавки.

За да се избегне това, е необходимо да увеличите дажбите   с храна с поне 20% и да им осигурите разнообразна диета.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here