Накратко – проблеми при младите телета

0

Време за прочит: 2,5 минути

Един от големите проблеми на нашите говедовъди е отглеждането на телетата. Проблемите са във всички възрастови групи. Смъртността е висока, брака също и не случайно има недостиг на юници в повечето стопанства.

Едно от най-честите оплаквания е нарушен баланс на чревно ниво при младите телета. Чревните проблеми често се причиняват от вируси, бактерии или паразити. Освен това самото хранене може да играе основна роля в причиняването на диария.

Този път, най-напред ще кажем, какви са последствията от една диария:

 Последиците от  диария при телета имат и други отрицателни последици:
-17 пъти по-вероятно да имате проблеми с дишането
-2,5 пъти повече шанс за принудително отстраняване на млечната юница през 1- ва лактация
-Едно огнище на диария при телето означава, че няма растеж в продължение на една седмица
-Средната цена за ликвидиране огнището на диария е 150 евро на теле

Едно от най-често срещаните състояния при новородените телета е диарията. Трябва да правим разлика между инфекциозна диария и хранителна диария. Около 70% от цялата диария е хранителна диария и често е свързана с управлението на храненето на телетата. При такава диария трябва веднага да се търси причината. Почва се от температурата на млякото. Твърде ниска или много висока, какво е качеството на млякото, правилно ли е съотношението?

Инфекциозната диария се причинява от вирус, бактерии или паразит. Примери за това са Е. coli, Rota и Coronavirus, Cryptosporidiosis и Salmonella . Тези патогени се прикрепят към чревната стена, наред с други неща. От чревната стена те произвеждат вещества, включително токсини, които нарушават баланса между абсорбцията и екскрецията на течност и електролити. Резултатът е, че се отделя твърде много течност: диария.

Най-важната бактерия, която нарушава  нивото на червата при младите животни е Е. coli.  Тя е особено вредна от 0 до 4-ия ден от живота. Токсините, произведени от бактериите E. coli, увреждат чревната стена и причиняват много загуба на течности от червата. Това води до тежка, водниста диария. Смърт, причинена от Е. coli, понякога настъпва преди диарията да стане ясно видима.

Микотоксините (токсините от гъбичките) често причиняват храносмилателни проблеми при младите телета. Микотоксините се произвеждат от членове на семейството на гъбите (едноклетъчни организми като дрожди или многоклетъчни организми като гъби) и се произвеждат като защитен механизъм. Три основни гъбички са Penicillium, Aspergillus и Fusarium. Главно гъбите от рода Fusarium са известни с това, че причиняват диария при млади животни.

Гъбите образуват спори, които могат да издържат на студ и суша. При по-благоприятни условия (топли и влажни) тези спори прерастват в гъбички, които могат да образуват микотоксини. Микотоксините също са изключително устойчиви на влиянието на храносмилателната система.

Следователно микотоксините със сигурност са важни за здравето на животните, тъй като имат изключително нежелан ефект върху здравето на животните и производствените резултати.

Източник: съвети за нидерландските говедовъди

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here