Стари гуми, матраци и крави

0

Много пъти сме писали за говедовъдството на Беларус и изключителните постижения през последните години. Сега беларусите ни изненадвта с нови матраци, на които да лежат кравите. Наистина направени са по датска технология, но вече се произвеждат в страната.

Отпадъците се превръщат в доход.
Заводът за рециклиране на отпадъчни гуми е първото производствено съоръжение в област Брест с такъв екологичен профил, предаде новината “24 часа” в ефира на STV. Новаторска насока е създаването на постелки за белоруските крави, аналог на слама и дървени стърготини. Матраците се правят от каучукови парчета от стари рециклирани авто гуми. Те вече са тествани експериментално в няколко ферми на страната.

В района на Брест годишно се събират над 6000 т стари гуми. На поточна линия става анатомично разглобява на компонентите. Магнитите отделят метални части, текстилът се пресова във вата, а „чиповете“, както се нарича каучуковият полуфабрикат, се натрошават на трохи с различни фракции. Целта на предприятието не е само каучук на трохи, а собствен продукт.  Вече се произвеждат безпроблемно покритие за писти за бягане, плочки за детски площадки и фитнес зали.

Абсолютно нов продукт за Беларус са постелки за крави, алтернатива на слама, дървени стърготини и пясък..  Дюшекът за кравата се пълни не с пух, а с каучукова трохи с фина фракция. Матрака дублират формата на животното, което ги прави по-удобни. Правилното „спално бельо” засяга не само производителността, но и здравето. Според датската технология постелките са покрити с лесна за поддръжка и безопасна специална материя.

Когато държите млечно стадо на пясък, цената на млякото се увеличава, това е трудоемко, това е тежест за персонала. При сламените постелки трябва да използвате поне 3-5 кг слама на ден – това също са пари. А с тези матраци се изисква само едно почистване..
Тези постелки са се доказали на практика. Фермата може да възстанови разходите за тях само за една година.

Източник:ctv.by

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here