Анализ: Производство мляко – 01.01 ÷ 30.09.2020 г

0

време за прочит: 4,5 минути

Ако се погледнат цифрите за преработката на сурово мляко, до края на месец септември, сякаш всичко е наред. В справката давана от Агростатистика се дават преработените количества мляко в предприятията, но вътре влиза и вносното сурово мляко, което е трудно се научава колко е. Също не се знае и количеството сухо мляко, а се знае, че то може да се включи до 20% при производството на млечните продукти. С други думи, с тези данни е трудно да се направи достоверен анализ за производството на сурови млека.

Какво показва статистиката, относно преработеното мляко за деветте месеца на годината. Преработените 556 778 т сурово мляко от крави, овце, биволи и кози, което е с 27 736 т в повече, за същия период на миналата година. Преработеното краве мляко е 521 578 т и е в повече с 27 577 т. от същия период за миналата година.
Това автоматически означава, че имаме само ръст на преработеното краве мляко, а останалите видове млека са на миналогодишни нива.

Преработено тази година мляко от овце, биволи и кози /разбирай произведени в Българи, защото няма внос на овче, биволско и козе мляко/ е 35 227 т, а миналата година, за същия период, количеството е 35 041 т. С други думи увеличението е минимално и вероятно се дължи на биволите, които имат увеличение с над 1000 бр тази година. Като количество, това са минимални цифри. От овца са осигурени средно по 30 кг мляко, което си е направо смешно. Въпреки това, овцевъдите винаги са на „барикадите” да защитават интересите си.
В това няма нищо лошо, но къде е продукцията.

През последният месец на изследвания период – септември е преработено 57633 т всичко мляко, което е с 4360 т по-малко от август. Само при кравето мляко намалението е с 3062 т, за един месец, което се покрива с нашата прогноза от предния анализ.

При производството на млечни продукти, няма големи разлики в сравнение с месец август, пък и с останалите месеци на годината. Пресните пакетирани млека са в рамките на 6000 т месечно производство. Киселите млека са 14-15 000 т, а сиренето 6500-7000 т. Имитиращите продукти също нямат увеличение през този месец. Дори обратното, от май са с най-ниско производство.

Прочитайки това, всеки би си помислил, че в сектор мляко, всичко е цветя и рози. Точно обратното.
Фермерите работят от началото на годината под напрежението от коронавируса. Сушата в някои от източните райони и Добруджа, при всички случаи ще провали фермерите още през първите дни, ако има застудяване – грубият фураж е дефицит за тези райони. Зърнените фуражи се вдигат ежедневно, протеиновите фуражи също. Услугите също вървят нагоре. Заплатите и данъците трябва да се плащат всеки месец.
Цената на животните не удовлетворява фермерите.
Цената на млякото също.
Млекопреработвателите изпитват трудности. Трудна реализация и редовни доставки на веригите. Малките инжекции, които се получават, като помощи трудно могат да помогнат за поне достигане себестойността на млякото.

Какво може да се очаква: трудно е да се прогнозира при тоталното разпространение на короновируса в цялата страна, но все пак може да се очаква:

  • Увеличение на заразените фермери, гледачи и работници по фермите;
  • Продължаване ръст нагоре на фуражите и консумативите;
  • Намаляване производството на краве мляко. За овче и козе мляко е ясно, че няма през тези месеци производство;
  • При всички случаи, ход нагоре на изкупната цена на млякото – защото няма да го има;
  • Едва ли фермерските организациите ще могат да предложат нещо ефективно за активиране на сектора за кратко време;
  • При една тежка зима ситуацията ще се влоши още повече;
  • Необходим е веднага анализ и дебат по въпросите на млекопроизводството и млекопреработката;

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here