Електропастирът – управление

0

време за четене: 2 минути

Първите електропастири се появиха доста отдавна в България. Сигурно това е било преди  четиридесет години. Направиха се доста изследвания по отношение използването и управлението. Институтът в Троян сигурно има доста разработки в това отношение. Първите електропастири, след като се монтираха бяха привлекателна хапка за рибарите. Плексигласовите колчета се задържаха за няколко дни на пасището и поемаха към язовирите. Такива бяха времената по него време.

През последните години електропастира се използва от много животновъди, които монтират и използват съоръжението съгласно инструкциите на фирмата производител.

Швейцария, една страна, където без електропастир не може да се управлява добре стадото, се изпълнява инструкция за използването на електропастира и съответно, който не изпълнява, си има и глоби. У нас, като пътуваш из страната, можеш да видиш десетки електропастири и нито един не си прилича с другия по монтаж, вероятно и по експлоатация. На импровизациите ни може да завидят дори маговете.

Какво пише в Швейцарската инструкция: За всеки вид животни има указания как трябва да изглежда оградата. Ако земеделският производител не се съобрази и я изпълни, той може да бъде отговорен. За телета и кравите оградата трябва да има две жици, за бика трета. Три жици се препоръчват и за конете.

Крави и телета- два кабела на показаната височина

Бици-три кабела на показаната височина

Коне: три кабела на показаната височина..

Когато  се използват  проводници, както и широки ленти,  колчетата трябва да бъдат поставени  на разстояние от 6 до 8 m. Ленти с ширина 20 мм е препоръчително разстоянието от 5 м, при лентите с ширина 40 мм 3 метра. Колчетата  трябва да са на разстояние 4 м при използването на електрически кабели с дебелина от 7 до 8 мм.

Никога под 2000 волта – Колкото по-дълга е оградата, косъма на животното и колкото по-силна е растителността, толкова по-голямо е напрежението на енергизатора. Никога не трябва да пада под 2000 волта навсякъде по оградата.

За работата на електропастира и евентуално нанесени щети разбира се, че е отговорен фермерът – от правна гледна точка, задължение е на всеки собственик  да проверява неговата функционалност и да документира това.. Според инструкцията тези, които не изпълняват задълженията си, не коригират проблемите или  са допуснали грешки при поставянето на ограда,  в тези случаи рискуват да заплащат щети, ако животните избягат, наранят хора или причинят сериозни инциденти в движението по пътищата .

Какво казват швейцарските фермери.

С добре направена електрическа ограда, един кабел е достатъчен за млечните крави. Не е така с крави с бозаещи телета.  Уплашените животни могат да скъсат и двата проводника.

Ако веригата е прекъсната от разкъсването на единия проводник, другата жица също има недостатъчен ток.

Туристите “могат да правят всичко”, а фермерите “трябва да направят всичко”. 

Земеделският производител може да положи всички усилия, винаги се намира нещо, което да постави отговорността върху него, така че застрахователните компании да не трябва да плащат

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here