Сурово мляко или заместител за телета?

0

И още по темата:
Още за телетата и сухото млякото

Този разговор за сухото мляко и суровото мляко не е случаен. Ползата от доброто сухо мляко я знаят всички говедовъди – както икономически, така и биологически. При едно повишаване цената на млякото на прах, при всички случаи ще има сътресения за фермерите. Така че по-добре е предварително да се обсъди този въпрос, говедовъдите да си направят съответните изводи и утрешния ден да реагират възможно най-адекватно на ситуацията – сухо скъпо мляко, евтино некачествено сурово мляко или качествено скъпо сурово мляко.

Всеки, които е решил интензивно да отглежда телетата си, решава дали ще използва пълномаслено сурово мляко или заместител на млякото?
Използването на заместители на мляко е предимно икономично (по-ниски разходи за хранене на телета). В допълнение, те имат стабилен  състав. То обаче няма биологично активни съставки, които се намират в кравето мляко.

И още по темата: 

                 Телета! Майчино мляко или млекозаместител

Някои животновъди показват, че телетата, хранени с заместители на мляко, имат по-ниски стойности на телесното тегло в сравнение с пълномаслено хранено. Определен компромис може да бъде алтернативното използване на двата типа. Въпреки това, когато решите да използвате заместител на млякото, трябва да обърнете внимание на неговото качество. То трябва да съдържа най-малко 21% протеин и 15% мазнини и възможно най-малко сурови влакна (максимум 0,03%).

Govedovad.com

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here