С малко думи – здрави ли са телетата

0

време за прочит: 2,5 минути

Всичко, след сполучливото раждане, започва с отглеждането на малкото. За да нямаме проблеми трябва да се осигурят добри условия за отглеждане на телетата и то най-вече през зимата. Лошите условия за отглеждане, подсилени с вирусите, бактериите, микоплазмата означават, че голяма част от телетата, понякога и половината, има вероятност да се разболеят от говежди грип. Това автоматически носи загуба за фермера до 200 лева за всяко болно теле.

Ето защо, трябва през този период – зимният да се отделя повече време за наблюдение на телетата. И това трябва да става много внимателно. В големите ферми трябва да се възлага на повече служители не само да наблюдават, но и да водят записи. Идеята на това наблюдение е да се открие колкото може по рано заболяване, ако има такова.  Изследване показва, че много пъти са необходими две денонощия докато се разбере, че телето боледува. Затова инсталирайте достатъчно източници на светлина в зоната, където се отглеждат телетата, през кратките зимни дни. Това има допълнителен ефект, като кара телетата да се чувстват по-комфортно. Защото знаем това от себе си: Ако дните са твърде тъмни, се чувстваме некомфортно. С лампи в обора за телета трябва да се осигурява минимум 16 часа осветление дневно, при подходящи луксове.

Когато се наблюдават телетата, трябва да се обръща внимание на следното.

 – Държи ли главата си нагоре и ушите стърчат ли във V-образна форма?
– Има ли ясни очи или има сълзене от очите?
– Носът има ли нормална влага?
– Диша ли спокойно (честота на дишане 30-45 вдишвания в минута)?
– Чиста и суха ли е областта около ануса?
– Пъпът нормален ли е?
– Козината лъскава ли е, или плътна и затворена?
– Животното има ли права задна линия и спокойна поза?

Ако една от тези характеристики не отговаря, трябва незабавно да се измери температурата му. Температурите над 39,5 градуса по Целзий показват заболяване. Веднага се обърнете към  ветеринарен лекар. При проблемните ферми обикновено трябва да измерват температурата на телетата ежедневно в критичните фази (първите седем дни от живота, преместването, смяната на поилката и т.н.).

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here