Много или малко мляко за телетата

1

 Govedovad.com има твърда позиция по отношение отглеждането на малките телетата. Съгласно публикацията на Тодор Арбов:

Отглеждане на новородените телета

като демократичен сайт, даващ трибуна на всеки и за всеки проблемен въпрос в говедовъдството /от известно време и за овцевъдството/ публикуваме и резултатите от едно изследване направено в Холандия.

На опитната група е давано да пият неограничени количества мляко. Като резултат, телетата, които получават неограничено количество мляко, са около 15-20% по-тежки в момента на отбиване, отколкото телетата, които получават мляко два пъти на ден, в съответствие с традиционната система. Това е заключението на  Агрифирм въз основа на две практически проучвания в 15 ферми. Според тях телета, които получават неограничено количество мляко са с 15 кг по-тежки при отбиване в сравнение с останалите.

На възраст 300 дни разликата е най-голяма. Телетата с неограничено поемане на млякото са били 8 см по-високи и 45 килограма по-тежки от връсниците им. Компанията за производство на фураж /която е финансирала опита/ е на мнение, че по-високия добив и растеж от даването на  млякото, ще се възвърне при по-ранното осеменяване на животните и по този начин ще имаме по-кратък период до заплождане.

Сега поместваме пък другата „рецепта” за хранене на телетата през този период, съгласно публикацията “Отглеждане на телета”.

„Телeто има ограничен период за качественото развитие на търбуха – около 60 дни от раждането. Броят на папиломите е генетично заложен, но те не се развиват при неправилно хранен. Най-голямо значение за развитието на папиломите има пропионовата киселина, която се получава про ферментацията на скорбялата (нишестето). Най голямо съдържание на скорбяла има в царевичното зърно а също така и в житните култури – овес, ечемик, пшеница. През първите 60-80 дни телето без проблеми преработва цяло зърно от тези култури. Ако все пак се храни смляно зърно, то трябва да е много едро смляно за да се предпази книжката от увреждане и да се избегне бързата ферментация в търбуха (опасност от рязко повишаване на киселинността и субклинична ацидоза).
Логиката в съвременните схеми за отглеждане на женски телета от млекодайните породи е те да се поддържат полугладни с намалена консумация на мляко, за да поемат колкото може повече зърно и качеството на търбуха да се развие максимално през първите 60 дни. Поради тази причина не се дава и сено през млечния период, тъй като то не развива качествено търбуха а само заема място и намалява апетита на телетата.”

Надяваме се г-н Арбов, също да прочете този материал и вземе отношение.
Тази покана се отнася и до всички имащи опит и практика при отглеждане на малките телета.Ще бъде полезно за всички.

Govedovad.com

 

1 КОМЕНТАР

  1. Немците отдавна са установили това нещо,за да се развият папилите трябва зърно и то не смляно на брашно, а само разпиляно.
    Количеството на млякото не е толкова определящ фактор за развитието на папилите,които са най важното нещо в този преходен период.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here