Ще се колят ли скоро говеда във фермата

0

Време за прочит: 2 минути

От няколко години въпросът с клането във фермата се обсъжда в ЕС. По същия начин стои и въпроса с мобилните кланици. Говедовъд.ею е публикувал няколко статии в тази връзка

Клане във фермата 

Програмата за изграждане на малки кланици в България и Румъния, не се ползва с популярност и вероятно сега ще чакаме, какво ще реши ЕС в това отношение.

Европейската комисия работи по правна рамка, за да направи възможни мобилните единици за убиване (MDU). С тази рамка малък брой говеда могат да бъдат клани в самата ферма.

Органичните земеделски организации, като BioForum, отдавна искат решения за клане на животни във фермата. В крайна сметка дребните животновъди, независимо дали са биологични или не, имат проблеми с намирането на сертифицирана биологична кланица на достъпно разстояние. Редица по-малки кланици са затворени и големите кланици често са недостатъчно оборудвани за клане на малък брой животни.

Днес клането на говеда във фермата е разрешено само при извънредни ситуации.
Такъв е случаят например с говедо, със счупен крак, което прави невъзможно транспортирането му до кланицата.

За добитъка мобилните единици за убиване изглеждат, като добро решение за избягване на стресиращия транспорт до кланицата. Това важи особено за “дивите” говеда, които не са свикнали да са връзани.

Междувременно самият BioForum е оценил осъществимостта на MDU /мобилните кланици/ така:  „Този ​​метод на клане се използва от известно време в Германия и Швейцария. Мобилно устройство за убиване (MDU) също е активно в Холандия от началото на 2019 г. Животното се притиска в бокс, обезболява се, гърлото се прерязва и съответно обезкървява. След това мъртвото животно се отвежда в обикновена кланица в най-кратки срокове, където се извършва по-нататъшна обработка”.

Правната рамка на този метод все още се обсъжда. Сега предложението на Комисията трябва да даде повече яснота. Например, използването на MDU /мобилните кланици/ ще бъде разрешено за максимум 3 говеда, 6 прасета или 6 еднокопитни. Трябва да присъства и лицензиран ветеринарен лекар, фермерът и кланицата трябва да сключат споразумение за управление на отпадъците, транспортът трябва да отговаря на хигиенните изисквания и трябва да бъде оборудван с хладилник, ако транспортирането отнема повече от 2 часа. Проследяването на закланите животни също трябва да се гарантира със сертификат.

Източник: BioForum

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here