Червен Холщайн – крава на годината

0

време за прочит: 2 минути

За втори път Platform Roodbont организира  избора на „Червената крава на годината на Холщайн“.

До 10 октомври  немските фермери отглеждащи червен Холщайн можеха да се регистрират и сега вече чакат комисията, която ще определи номинациите, а фермерите ще изберат шампионката.

Ако някои си мисли, че за това състезание ще изпрати някоя снимка или видеоклипче просто много се лъже. Правилата са железни и затова шампионката е истниски шампион.

Платформата е изготвила редица правила за участие в състезанието. Например, само крави от породата червен Холщаини имат право да участват с кръвна линия от най-малко 87% Холщайн. Те също трябва да са се отелвали поне четири пъти и да имат стойност на лактация по-висока от 100. Средното съдържание на протеин във всичките четири списъка трябва да бъде най-малко 3,60%, средното съдържание на мазнини най-малко 4,20% и средното количество мляко не по-малко от 9000 kg за 305 дни.

Платформата поставя и изисквания към здравето. Например интервалът на отелване трябва да бъде средно под 410 дни и участващите крави може да са имали увеличение на броя на соматичните си клетки не повече от три пъти за лактация.

Комисията за подбор избира три крави от всички регистрирани кандидати. На тези крави се прави видео, след което фермерите могат да гласуват за една от трите крави.

В началото на 2019 г. Annemien 44 набра най много гласове и стана първия носител на наградата „Червената крава на годината на Холщайн“. 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here