SOFT-AGRO.COM / COVID-19: Заразяват ли се селскостопанските животни? Отговори на често задавани въпроси

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM,
който продължаваме с материала:

COVID-19: Заразяват ли се селскостопанските животни? Отговори на често задавани въпроси

Могат ли свине, домашни птици и други селскостопански животни, общи за нас, да се заразят с COVID-19и да го разпространят по-нататък?

Все още няма доказателства, че добитъкът може да се зарази с COVID-19. Следователно изследването на животни за клане за наличие на вируса в момента, е безполезно. Институтът „Фридрих-Льофлер“ започна изследване на чувствителността на животните към COVID-19. Първите надеждни резултати не се очакват до края на април. Тези експерименти с животни са важни, за да може да се оцени възможната опасност за хората и животните и да се провери дали те могат да прераснат в резервоар на вируса.

Могат ли котките и кучетата да предават COVID-19 на хората?

Все още няма доказателства, че кучетата или котките представляват риск от инфекция за хората или играят някаква роля в разпространението на вируса.

Според Института на Фридрих Льофлер (FLI) контактът между здрави хора и домашни любимци не трябва да се ограничава. Като обща предпазна мярка обаче винаги е препоръчително да се спазват основните хигиенни практики при работа с животни (напр. Старателно измиване на ръцете със сапун и вода).

Могат ли домашни любимци като котки и кучета да се заразят от заразени хора?

Все още няма научно доказани доказателства за епидемиологично значимо предаване на инфекция на домашни животни от заразени хора. Независимо от това, събитията се развиват динамично и се наблюдават отблизо от FLI.

В семейство на човек, заразен с COVID-19в Хонг Конг, с помощта на високочувствителни методи, малко количество от генетичния материал на патогена е открито в проби от назален и орален тампон на куче. Не е ясно обаче дали това е активна инфекция или пасивно заразяване с вирус от околността. Кучето няма симптоми на заболяването и то допълнително се изследва в карантинния отдел.

Как хората в домашната карантина трябва да се отнасят с домашните любимци?

За кучета и котки първоначално не се препоръчват мерки като разделяне /изолация или карантина. Въпреки това, вземането на проби и тестването за инфекция с COVID-19 може да бъде препоръчително в отделни случаи и когато се появят симптоми при животни за повече информация относно сценариите на инфекция.

В този случай отговорният здравен орган трябва да се свърже с ветеринарния орган. Тестването при животни се извършва по същата процедура за изпитване, както при хора.

Хората в карантина трябва да помолят подходящи хора извън дома да помогнат с грижите за животните, като например разхождането на кучето. Те могат да бъдат съседи или приятели, които също могат да осигурят храна за хора под карантина. Потвърдените заразени хора трябва да избягват близък контакт със своите домашни любимци, например близане на животни.

Има ли други корона вируси при домашни и селскостопански животни?

Да, различни видове животни имат корона вируси. Например, котешки инфекциозен перитонит (FIP) се среща при котки. При свинете епиотичната вирусна диария (свински епидемична диария; PED) се предизвиква от корона вируса. Тези патогенни микроорганизми не представляват опасност за хората и могат да бъдат ясно разграничени от COVID-19.

Откъде идва COVID-19?

Молекулярно-биологичните изследвания на генетичния материал на COVID-19 (анализ на последователността) показват, че при някои прилепи се намират тясно свързани вируси.

COVID-19 принадлежи към така наречената бета-коронавирусна група. Най-близките сродни коронавируси са SARS-CoV (за пръв път се появиха през 2003 г., прилепите са добре известен гостоприемник-резервоар), MERS-CoV (коронавирусът на респираторния синдром на Близкия изток, открит за първи път на Арабския полуостров през 2012 г .; естествените гостоприемници са дромедари) и други.

SARS-CoV, COVID-19и MERS-CoV са инфекциозни агенти, които могат да се предават между животни и хора, поради което причинените от тях инфекции се класифицират като зоонози.

Не е ясно дали COVID-19се е предавал директно от прилепи на хора или някое друго животно е играло ролята на междинен гостоприемник в ранното предаване на хората.

Източник: Брошура на Института на Фридрих Льофлер (FLI) – Федерален институт за здравето на животните. Към 05/05/2020. Превод от Елена Бабенко специално за soft-agro.com .

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here