А Н О Н С – пропуснати статии от OVCE-KOZI.COM

0

Кочопроизводството – стъпка по стъпка

В двата ни материала, свързани с кочопроизводството

дадохме обща информация за кочопроизводството, без да се спираме на детайлите. Те обаче никак не са малко и не винаги са лесни за изпълнение.
Всъщност, какво обхваща едно кочопроизводство. Все пак това не означава да изберем някое и друго по засукано мъжко агне и го оставим за доотглеждане.
Първото нещо, което трябва да се направи, това е да се изгради селекционната пирамида на стадото и да се определят така наречените кочопроизводни стада. Всъщност, това е върха на пирамидата и там трябва да се отглеждат най-добрите животни за породата.

Прочетете повече: ТУК


“ТОП МИКС” ООД: Как да получим повече мляко през зимата?

Фермерът следва да има предвид, че нуждите на лактиращите овце през зимата се различават от тези през топлите месеци. За да поддържат добра телесната температура и ефективно да усвояват приетия фураж, овцете трябва да приемат дажби, богати на енергия. Дажбата трябва да бъде добре балансирана на протеин, енергия, витамини и минерали.
Висококачественият фураж през зимата, с оптимално съдържание на енергия, протеин, витамини, макро – и микроелементи спомага за пълноценно разгръщане на генетичния потенциал на животните и достигане на максимална млечност.

Прочетете повече: ТУК


Анализ: Производство мляко – 01.01 ÷ 30.09.2020 г

Какво показва статистиката, относно преработеното мляко за деветте месеца на годината. Преработените 556 778 т сурово мляко от крави, овце, биволи и кози, което е с 27 736 т в повече, за същия период на миналата година. Преработеното краве мляко е 521 578 т и е в повече с 27 577 т. от същия период за миналата година.
Това автоматически означава, че имаме само ръст на преработеното краве мляко, а останалите видове млека са на миналогодишни нива.

Прочетете повече: ТУК


На часове от агнилната кампания

Съвсем нормално е в края на ноември да се появят  първите агнета. В областта на възпроизводството, опазването на родените агнета е приоритет номер едно. Това е необходимо за да се осигури достатъчен ремонт на стадото, евентуално за неговото възпроизводство и разбира се агнета за клане, които са най-важния фактор в икономиката на фермата.
За да се стигне до първото блеене на агнето в кошарата, трябва да сме направили доста неща по организацията на бъдещата агнилна кампания. Повечето от тях обаче не са свързани с приходи или натрупване на материален актив в момента и ги вършим сякаш, колкото да отбием номера. Но няма как, това трябва да се направи.

Прочетете повече: ТУК


Бременните овце също трябва да се хранят добре

За всички периоди през бременността  на овцата, правилното хранене е изключително важно. Обикновено обаче, ни се иска да направим малко икономия от фуражи, и то на чужд гръб /на овцата разбира се/.
Много овцевъди смятат, че средата на бременността е най-подходяща да се намали дажбата.  Управлението на храненето на овцете винаги поставя акцент върху периодите преди и в края на бременността, обаче малко внимание се отделя на средата на бременността – втория и третия месец на бременността.

Прочетете повече: ТУК


Опазването на всички живородени агнета е важно за икономиката на фермата

Опазването на всички живородени агнета обаче има голямо значение за икономиката на фермата, тъй като над 85% от приходите при месодайното овцевъдство и около 50% от приходите в млечното овцевъдство идват от агнетата. Често пъти печалбата или загубата се определят от броя на отбитите или продадени агнета. Грижата за опазването на агнетата започва далеч преди тяхното раждане. За да се намали смъртността е нужно да се избегне раждането на дребни и с ниска жизненост агнета. Едрината на агнетата се определя до голяма степен от храненето на техните майки, като е от особено значение периодът между 60 и 90 дни и между 120 и 150 дни на бременността.

Прочетете повече: ТУК


ЕС изнася 100 продукта за Китай

За наше съжаление в тази стотица няма защитен български географски продукт. Страните, които ще изнасят такива продукти за Китай са Италия, Испания с вино и сирене, Франция-вино и сирене, Кипър с узо, Чехия с бира, Германия с вино и бира, Дания със сирене, Ирландия с уиски, Гърция с фета, мастика, маслини Каламата, вино Самос, – Литва с водка, Австрия,Полша с водка, Португалия с вино, Великобритания с уиски и сирене. Най голям брои географски защитени продукти ще изнася Франция, цели 49.

Прочетете повече: ТУК


ВАЖНО! С този лесен тест можете да разберете дали домашната ракия е качествена

В навечерието на зимата, когато повечето от нас предпочитат топлината на домашния уют, в къщи или на гости при приятели, задължителният  елемент, заедно с тънко нарязаното мезе и обилно поръсената със сиренце шопска салата е ….ракийката.
Но всички знаем, че най-хубавата е домашната.Много от вас си я правят сами, но има и такива като нас, които предпочитаме да си я купуваме. А пазара – кой не е виждал, бутилките, наредени като войничета, да се продават тихомълком от срамежливи баби или горди стопани, които хвалят стоката си.
До тук – хубаво, да, но ако предлаганата стока е качественна.
Как да познаем, добрата “огнена вода”, от която после няма да ни боли глава.

Прочетете повече: ТУК


Млякото – какво знаем и не знаем за него

Именно млякото е едно от нещата, които отличават нас, бозайниците, от другите видове, населяващи планетата. За новородените то е единствената храна, осигуряваща всички необходими вещества, за да оцелеят. За възрастните, млякото си остава вкусно лакомство, което широко се използва в кулинарията. Всеки един народ и всяка една култура има свои традиции за употребата на този продукт. Ние бихме искали да ви запознаем с някои любопитни факти за млякото, с които малко хора са запознати.

Прочетете повече: ТУК


Сиренето: Много по-полезно, отколкото предполагахме

По принцип съветът на диетолозите е, че сиренето трябва да се консумира в малки количества и епизодично. Но малко по малко данните изглежда се променят и ядещите сирене могат да са спокойни. Напоследък експертите казват, че трябва да имаме предвид, че сиренето има нисък гликемичен индекс в сравнение с други млечни продукти (кисело мляко и мляко), че наситените мазнини в сиренето може да не са толкова лоши, колкото са смятали и че – според с изследвания – възможно е дори да работят защитно срещу диабета.

Прочетете повече: ТУК


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here