Мастит при кравите

0

Съществува определена връзка между възрастта на млечната крава и честотата на появата на мастита.

Така че, кравите на възраст над 8 години страдат от мастит 1,5-3 пъти по-често от юниците. С напредване на възрастта на животните рискът от заболяване на вимето се увеличава. Честотата обаче нараства с възрастта само до 7-8-та лактация, след което намалява.

Допринасящите фактори за заболяването са формата на вимето, равномерността на развитието на четвъртинките, големината и формата на зърната. За фермера е важно не само да лекува кравата, но и да предотврати мастита.

Кравите с виме с форма на купа развиват мастит в 12% от случаите, с кръгло виме в 20%, с коза в 64%.

Обикновено дължината и диаметърът на зърното имат малък ефект върху честотата на мастит. Вимето с конични зърна се засяга по-рядко, отколкото с цилиндрична, с форма на бутилка.

Леките млечни крави са по-податливи на мастит. Разстоянието от пода до зърната също до известна степен влияе върху податливостта към мастит: при разстояние 46-50 cm честотата се регистрира в единични случаи, а при 25-35 cm в 55% от случаите.

Честотата на мастит също се влияе от еднородността на развитието на отделните четвъртинки на лобовете на вимето. Задните четвърти на вимето са склонни към повишена честота. През летния пасищен период боледуват 12,4% от кравите, през зимата заболеваемостта е 18,4%, пикът се наблюдава през март-април до 30%.

Разграничаване между латентен (субклиничен) и клиничен мастит.
Ако клиничната форма на заболяването, може лесно да бъде диагностицирана визуално, тогава латентната форма е много по-трудна за идентифициране. Основните признаци на мастит: подуване, топлина, зачервяване, болка.

Видове мастит при крави

Серозният мастит може да се появи през първите дни след отелването. Животното има подуване, подуване и зачервяване на вимето. Засегнатата част е уплътнена, болезнена, има температура. Млечността намалява, млякото става воднисто и съдържа казеинови люспи (млечен протеин).

 Катарален мастит на  кравите се появява по всяко време на лактация, но по-често през първите седмици на доене. По-често има възпаление в една четвърт от вимето, докато вимето не е увеличено. При сондиране на зърната и вимето в началото на заболяването често не се откриват аномалии. На 3-5-ия ден от заболяването в основата на зърното могат да се открият възли с размер на грахово зърно, които се образуват в резултат на запушване на млечни съсиреци на млечните канали. Общото състояние на животното не се отклонява от нормата. Млечността намалява, тя е течна и съдържа утаени съсиреци или люспи от казеин. Понякога съсиреците са големи и по време на доене е трудно да се изтласкат през канала на зъбите.
При този тип мастит засегнатата четвърт не намалява по обем дори след доене. В основата на зърното се сондират плътни еластични възли (млечни кисти), достигащи размера на гълъбово яйце. При възпаление на по-дълбоките части на вимето (млечните алвеоли) млечността значително намалява и млякото от началото до края на доенето се променя: то е водно и съдържа люспи и съсиреци през целия процес на доене. След като се утаи, такова мляко се разпада на суроватка, извара и на дъното на млечните ястия се образува утайка.
Обикновено възпалението на алвеолите завършва с възстановяване, но производството на мляко не е напълно възстановено, тъй като част от алвеолите атрофира. Фиброзен мастит Фиброзен мастит. Засегнатата част на вимето е увеличена. При докосване се отбелязват болка и втвърдяване. Телесната температура се повишава до 41-41,5 градуса, животното почти няма апетит. Млечността от самото начало на болестта рязко намалява.
В млякото се намират съсиреци под формата на трохи и жълти бучки. Млякото изглежда като гной. След 2-3 дни от началото на заболяването притока на мляко спира. По време на доене може да се изцеди само малко количество суроватка или гной. Когато се излекува, потокът от мляко не се възстановява напълно.

 При гноен мастит засегнатата част на вимето е увеличена, болезнена и има локално повишаване на температурата. Млякото е водно, солено, съдържа люспи и има жълтеникав оттенък поради примеса на гной. Телесната температура на кравата се повишава до 41 градуса, апетитът отсъства.

Лечение на мастит

В случай на серозен мастит, често внимателно доене на мляко и лек масаж на вимето отдолу нагоре по съдовете се правят поне 2-3 пъти на ден в продължение на 10-15 минути. В началния стадий на заболяването се използва студ, по-късно? затоплящи компреси, нагревателни подложки, загряване на вимето, облъчване с кварцова лампа. Кожата на вимето се смазва с ихтиол, камфор и други противовъзпалителни мехлеми или се втрива във вимето. Антибиотиците се използват според препоръките на ветеринарен лекар. По време на периода на лечение на животното се дава суха храна и водата е ограничена. Добро средство за лечение на мастит е смес от борова смола (сок), естествен пчелен восък, вазелин и бебешки сапун. Всички компоненти са взети на равни части. Сместа се натрошава и се вари на водна баня, докато се превърне в хомогенна маса. Мехлемът затопля болната област на вимето, облекчава болката и насърчава резорбцията на уплътнени образувания.
При катарален и гноен мастит на животното се дава по-малко храна и вода. Извършват се чести доене и масаж, използват се противовъзпалителни мехлеми и топлина. Ако лекарственият разтвор се инжектира през зъбния канал в засегнатата четвърт на вимето, той трябва да се освободи от съдържанието чрез доене и масаж. Когато каналът на зърната е запушен със съсиреци и люспи от казеин, в канала се въвежда топъл 2-3% разтвор на сода (40-50 ml). Трябва да се помни, че при фиброзна форма на мастит не може да се извършва масаж, животното се нуждае от повече почивка.
автор: Виктор Малашко

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here