Защо Беларус е водеща в говедовъдството

0

време за прочит: 3 минути

Не еднократно сме писали, че Беларус е в „битка” за третото място в млечното говедовъдство по производство на сирене с Нова Зеландия.

Успехите на тази държава не са случайни. Дори през последните месеци, когато страната е обхваната от протести, говедовъдите успяха да организират техен професионален форум.
Защо беларуските фермери са отишли толкова напред.
Няма да спестим да кажем пак, че техния президент Лукашенко, всеки месец посещава няколко кравеферми. Говедовъдството е издигнато в култ. През последните години са изградени 390 нови ферми. Още повече ферми са основно ремонтирани.
Така ще бъде и следващите пет години, за които е планирано  изграждането на 64 млечни ферми и реконструкция на 40 ферми. Това съобщава министърът на земеделието и храните Иван Крупко информира БелТА.
– „В млекодайното говедовъдство е определен обемът производство: трябва да получаваме 9,2 милиона тона мляко годишно при производителност на млечно стадо от 6,5 тона на крава. Тази задача е изпълнима.  Някои доилни зали трябва да бъдат модернизирани – каза той. – През следващите пет години задачата е да се замени доилното оборудване, за да се получи качествен продукт и това, което се планира от генетиката“.

Министърът отбеляза, че днес 60% от млечното стадо се отглежда с помощта при съвременни технологии. Това са обори и доилни системи. Той добави, че работата на аграриите  университети, научни и практически центрове на Националната академия на науките на Беларус по земеделие, животновъдство дава сериозни резултати, както в селекцията, така и в развитието на генетиката в животновъдството.

Що се отнася до производството на мляко, неговата рентабилност е една от най-високите в селското стопанство.
–  „В края на 2019 г. рентабилността на млякото беше на ниво от 20%, за 9 месеца на тази година – 24%. В областите Брест, Гродно, Минск рентабилността е около 30% и по-висока “ –  подчерта Иван Крупко.

Източник:БелТа

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here