Породата ПИЕМОНТ

0

време за прочит: 3,5 минути

Кравата Пиемонт е порода крави с произход от района на Пиемонт, в Северна Италия. Това е една от най-ценените породи месодайни крави в Италия, с много добро производство и качествено месо.

Стандарт
Име Пиемонт
Страна на произход Северна Италия
Тегло 550-600

Пиемонтската крава е родом от Северна Италия, в района на Пиемонт, зона, защитена от Алпите. По-често се среща в провинциите Асти, Кунео и Торино, където се е развъждала преди повече от 200 години. Тъй като кравата е с кротък нрав и слуша стопаните си, пиемонтската крава е предпочитана от италианските селяни за селскостопанска работа и впряг.

Породата се развива чрез естествен подбор и след това чрез нормалният процес на опитомяване на местни породи крави. През 1886 г. тази порода предизвика любопитството на няколко животновъди и фермери, които бяха привлечени от здравата конституция и двойния мускулен слой, характерни за породите крави, използвани за производство на месо.

След тази година породата Пиемонт е   подложена на обширна програма за подбор и усъвършенстване за увеличаване на производството.

Като цяло кравата Пиемонт е масивна, със здраво тяло и двоен мускулен слой. Тялото е покрито с косми с бял до светлосив цвят. Това е средно голямо животно, с фина костна структура, но много мускулесто.  Пълновъзрастните крави достигат тегло от 550-600 килограма. При раждането телетата тежат 40-50 килограма.

Основната характеристика на тези крави е двойният мускулен слой, което е гаранция за качеството на месото, което предлагат.

Пиемонтската крава е много послушна и плодородна, с много добре развити майчини инстинкти. Също така произвежда голямо количество мляко, което е от съществено значение за хармоничния растеж и развитие на телетата.

Тази крава много бързо усвоява консумираната храна, която бързо превръща в мускул.

Кравите от тази порода се отглеждат както за производство на мляко, така и за производство на месо. Млякото от тази крава се използва специално за приготвяне на сирена, а месото е първокласен продукт, с много добро качество.

Тъй като консумираната храна бързо се метаболизира в мускулите, месото, произведено от крави Пиемонт, има по-ниско съдържание на мазнини. Освен това има по-малко калории, богато е на протеини и омега 3 мастни киселини.

Млякото, произведено от кравата Пиемонт, се използва за производството на местни сирена. Най-ценените сирена са Castelmagno, Bra, Raschera и Tome.

Въпреки че породата притежава несравними характеристики от гледна точка на здравословното състояние и от кулинарната страна, през последните десетилетия се наблюдава рязък спад в броя на животните.
Всъщност отглеждането на „белите“ крави в много отношения е станало икономически неизгодно в сравнение с отглеждането на млечните крави. Но преди всичко това е резултат от политиката на големите вносители на месо и добитък и трябваше да се предадат много местни ферми: линията на кравата-теле не беше в състояние да устой на конкуренцията на големия внос. По този начин много животновъди, които не се чувстваха достатъчно защитени от пазар, който все повече възнаграждава индустриализацията на животновъдството, се насочиха към други дейности, оставяйки полето свободно за угояващите и търговците.
източник: Уикипедия

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here