Кравата е болна. Как да я прегледаме

1

време за прочит: 3 минути

Когато извършваме физически преглед на болна крава, съществуват редица важни болести, които трябва да бъдат разпознати и лекувани. За да сме по-ефективни, извършвайки прегледа, трябва да се съсредоточим върху пет основни области:
виме, матка, стомашно-чревна система , бели дробове, метаболизъм.
И ако не намерим при тях причината за заболяването, сякаш по-лесно ще стигнем до него. Разбира се, ние трябва да прегледаме  очите, кожата и да чуем сърцето и ако можем да отхвърлим посочените по-горе системи, най-вероятно ще намерим проблема на кравата.

  1. Виме – Болестта, за която сме загрижени, е мастит. Но много пъти не го откриваме навреме. Не забравяйте да направите тест и на четирите четвъртини,  а също и да опипате вимето.
  1. Матка – Ако можем да изключим задържана плацента или метритис, най-вероятно ще покрием този орган. Разбира се, може да има руптура или карцином на матката, но да се съсредоточим върху това, което се среща най-често.
  1. Стомах и черва – Тази система от органи могат да предоставят по-големи трудности в намирането на правилната диагноза, но ако направим най-логични заключения предвид, разместен абомасума (DA), лявата или дясната страна, можем да установим,че няма заболяване.
  1. Бели дробове – Ако стомашно-чревната система ни дава известна несигурност, белите дробове може да са по-объркващи. Крави с нормални белодробни звуци могат да имат пневмония, но ние трябва да имаме в предвид диагнозата на други констатации, като учестено дишане, повишена температура и секреция от носа, които могат да бъдат по-ангажиращи, отколкото чуващото се хриптене в белите дробове.
  2. Метаболизъм – Двете основни заболявания, които трябва да вземем предвид, са хипокалциемия и кетоза. Не забравяйте, че двете заболявания могат да бъдат клинични (кравата показва необичайни признаци, които са съвсем очевидни, като намален апетит или слабост) или субклинични (без външни признаци на заболяване).

Ако можем да изключим горните заболявания, ние сме на правилната посока да направим правилна диагноза за болната крава

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here