Ябълка – с вкус на шоколадов пудинг

0

време за прочит:2,5 минути

Шоколадова ябълка е плод, който на външен вид прилича на домат, а на вкус наподобява шоколадов пудинг. Истински деликатес от природата.

Шоколадова ябълка е плодът на дървото Diospyros digyna от семейство Ebenaceae. Разпространено е от Мексико до Гватемала. Дървото достига до 25 метра височина, покрито е със светлозелени листа и е изключително чувствително към студа. Плодът шоколадова ябълка, известен още като шоколадов пудинг или черна ябълка, има форма на домат и променя цвета си от зелен до кафяв при узряването си. Узрелите плодове тежат около 700-900 г.

Сърцевината на плода е кремообразна, подобна по вкус и консистенция на шоколадов пудинг.  При откъсването си шоколадовата ябълка се сбръчква и става кафява.   

Шоколадовата ябълка добива все по-голяма популярност, тъй като може да се отглежда в зимни градини и оранжерии. Обича влажната, слабокисела почва, богата на органични съединения.

Шоколадова ябълка – хранителни качества
Шоколадовата ябълка е богата на калций, фосфор, желязо, както и 4 пъти повече витамин C от портокала.

Как се консумира шоколадова ябълка?
Шоколадовата ябълка се яде сурова, често като заместител на шоколада. Върви с портокалов сок и бренди.

Как да изберем и съхраним шоколадовата ябълка?
Избирайте плодове с тъмно кафява повърхност и почти черна сърцевина. Вкусът на вътрешността на плода прилича на шоколад, само когато той е напълно узрял, иначе нагарча. Шоколадовите ябълки трябва да се съхраняват много внимателно, като се избягва повреждане на повърхността на плодовете в хладилник за няколко дни или във фризер за повече време. 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here