Близнене при кравите

0

В сегашното време, целта на говедовъдите е отглеждането на  стабилен, здрав и дълголетен добитък и високопродуктивни крави. Здравото стадо допринася за удоволствието от работата на фермера, а високопродуктивните крави гарантират добра възвращаемост. Преходният период е труден, особено за високопродуктивни крави.

Близнаците: Честотата на близненето се оценява на около 5,6%, през 2012 г. раждането на близнаци е наследствено, но и други фактори също играят важна роля за да близнят кравите. Елементите, които могат да играят роля, включват продуктивността по отношение на млякото и възрастта на кравата. Например, по-възрастните крави имат по-голям шанс да родят близнаци в сравнение с юниците.

Учени са изследвали овулацията на кравите. Изследванията показват, че високопродуктивните крави, с добив над 40 кг мляко на ден, имат по-голям шанс за бременност с близнаци.

Но защо високопродуктивните млечни крави имат по-голям шанс за бременност близнаци?

Шансът да имате близнаци е свързан с овулацията. Високопродуктивните крави понякога имат до 20% повече шанс за двойна овулация, което означава, че имат голям шанс да имат близнаци. Wiltbank (2000) споменава възможното обяснение за увеличаването на гестацията на близнаци при високопродуктивните млечни крави: „Високото производство на мляко увеличава притока на кръв в стомашно-чревния тракт и следователно има и повишено кръвоснабдяване в черния дроб. Това повишено кръвоснабдяване е от съществено значение за повишена абсорбция и усвояване на хранителни вещества в стомашно-чревния тракт. Увеличеното кръвообращение в черния дроб води до засилен метаболизъм на стероидите. “

Последиците от износването на близнаци

В случай на близнаци, кравата обикновено се тели твърде рано. Точно както при тежкото отелване, носенето на близнаци изисква много енергия от кравата, така че, е трудно да се поддържа състоянието на кравата около отелването. Ето защо е важно да се осигури допълнителна подкрепа на кравата по време на (тежко) отелване.

 Гестацията е по същество една и съща бременност, но само нейната продължителност се определя от броя на пълните седмици на бременността, които са преминали от датата на първия ден от последната менструация до времето, когато е била отрязана пъпната връв  на новороденото. Ако не е налична точна информация за последното менструално кървене, тогава се установява конкретен период на бременност с помощта на други клинични проучвания.

Govedovad.com

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here