Геномна оценка за мъжките телета

0

Бордът на Съюза на Холщайн Великобритания  решил, че от 1 -ви януари 2021 г. собствениците на всички родени и регистрирани британски  мъжки телета, ще бъдат задължени да направят геномен тест, но във Великобритания. Този тест ще бъде използван за потвърждаване на произхода и ще предостави и неофициален резултат за оценка на мъжкия геном за телето.

Целите на това мероприятие са:

  1. Прекратяване практиката за многократно вземане на проби от ДНК на мъжки телета
  2. Увеличаване точността на тестването на произхода и по този начин подобряване точността на Развъдната книга.
  3. Осигуряват се по-точни генетични оценки за младите бикове.
  4. Осигуряват се бъдещи геномни профили на майката

Това ще замени съществуващите  процеси  досега  и мъжките телета ще трябва да бъдат геномно тествани, ако понастоящем нямат геномна оценка на Обединеното кралство. Единствените изключения ще бъдат, ако майката на телето няма геномна оценка на Обединеното кралство или ако чуждестранният мъжки разплодник  няма британски геномен профил. В тези случай, мъжкото теле може да се подложи на съществуващия (микросателитен) ДНК тест и ако фермера иска геномен тест, той ще се таксува отделно и не може да се използва за доказване  на родителството.

Процесът
Членовете трябва да продължат да регистрират мъжки телета по обичайния начин. След това  ще им бъде изпратен комплект за вземане на проби от телето и ако е необходимо и за бащата.  Цената на теста за мъжките телета ще остане в размер на 32,50 £ + ДДС и при необходимост допълнителни 23,00 £ + ДДС за бащата без геномен тест.
Ако пробите се обработват успешно в лабораторията, резултатите от произхода ще бъдат достъпни след 6 до 8 седмици ..

Геномни резултати
Мъжките телета, които са успешно тествани, ще получат неофициален геномен резултат от Обединеното кралство, който ще бъде публикуван в геномния портал.   Тази неофициална мъжка геномна оценка се вижда само от члена, регистрирал телето . Може да се споделя с потенциални купувачи, но не може да се използва за пускане на пазара на сперма.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here