Кафявата порода крави – като световна порода

0

Швейцария е страната на произход ú и по този начин е люлката на Кафявото Швейцарско говедо.  В много страни швейцарската генетика играе важна роля в развъждането. Оригиналните  кафяви  крави  в момента показват подем в Швейцария и броя на кравите в развъдните  книгите се увеличава.

IGBS Brown – швейцарското  –  шоу 

Породата също се е утвърдила в международен план в много страни. И не само в Европа. Например в Южна Америка това е породата, която се е утвърдила в много стада и може оптимално да използва силните си страни, като устойчива порода говеда при различни климатични условия. 

За още по-добро популяризиране на породата,  нейните почитатели са създали платформата „Braunvieh bi dä Lüüt“, където животновъдите могат да продължат обучението си чрез специализирани лекции.  Участието е безплатно и не изисква предва-рителна резервация. За храна и напитки се грижи домакинът. Всъщност и у нас, доста често се практикува подобна форма на обучение по фермите.  Обикновено от организаторите, за провеждане на обучението се използват водещи ферми със  знаещи собственици, които не само да се похвалят с прекрасните си животни, но и да могат да предадат своят опит. През този месец, ще има учебен ден в две кафяви ферми в Швейцария. Кои са те.

Първата се намира в село Гайс – Андреас Неф я стопанисва с баща си. Във фермата се отглеждат  около 30 кафяви швейцарски крави и тези високо продуктивните крави се радват на прекрасна алпийска гледка и живеят в нов обор.

Оперативните цифри за фермата са впечатляващи. Млякото, средно  от крава е 9 700 кг за лактация при 3,95% мазнини и 3,52% протеин и изключително малък брой соматични клетки. Средната доживотна производителност на мляко, за крава е  37’360 кг и доказва, че за кравите се грижат отлично. Много добре.  Дъщерята на Педи Ирис наскоро премина границата от 110 000 кг в дванадесетата си лактация.  Върл Струеси, вече има до животно постижение  от 97 600 кг и скоро ще бъде втората крава с над 100 000 кг мляко в обора.

Всички женски животни са генетично типизирани, което според собственика на фермата, особено за чифтосването на говеда е полезна информация. 

Втората ферма в която ще се обучават фермерите е на Братята Винберберг. Техните животни принадлежат към оригиналното кафяво говедовъдство. На регионалните и националните изложби те винаги се намират в топ класациите. Отглеждат се около 55 крави и 50 млади говеда.  Средната оперативна продуктивност е около 6’800 кг мляко с 3,94% мазнини и 3,43% протеин. По отношение на екстериора, кравите  са на изключително високо ниво.

Особеност в отглеждането е естественият скок /естественото заплождане/. Около 90% от всички крави се заплождат  със собствени бикове. Голяма част от мъжките телета се продават за разплод. Двамата братя работят на непълен работен ден във фермата и им помагат още двама чираци.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here