Анатолий Хотко – министърът на земеделието на страната “чудо”, Беларус

0

Нормално е да ви представим  министърът на земеделието на страната чудо през последните години по върхови постижения в земеделието.

Беларуските селскостопански продукти продължават да се търсят по целия свят: географията на доставките вече е преминала границата на 104 държави! Само през 2019 г. са отворени 18 нови пазари за продажби. Министърът на земеделието се казва Анатолий Хотко и цял живот е работил в животновъдството.
Ето и някои от изказванията му след застъпването на този пост. Всъщност това е учебник по животновъдство.

 Рекордите в млечните ферми.
В 50 беларуски ферми средната млечност на крава е вече над 10 000 литра годишно.

За кръвта на разплодни бикове
Европейска, американска и канадска кръв тече в главните бикове в беларуските развъдни предприятия.

За генетиката и управлението
Когато въпросите за храненето и отглеждането на животни не са решени, няма персонал, който да извършва селекционна работа, не е икономически целесъобразно да се използват вносни продукти. Генетиката се нуждае от управление – хранене, поддържане.

Относно потенциала на млечното стадо
Бих казал така: караме кола, която може да се движи по-бързо, но трябва да бъде правилно поддържана, зареждана с качествено гориво.

Защо няма висока млечност
Искаме да разберем защо има висококачествен генетичен материал, но не и млечност. Така че проблемите не са в генетиката, а в грижите, храненето, поддръжката.

За американския опит
Признаваме, че американската генетика е добра. Но нивото на американското управление, където всичко работи по протоколи, е несравнимо с беларуското. В САЩ животните имат всичко необходимо, защото в противен случай ще има загуба. И там никой няма да работи на загуба. Ето защо американците произвеждат 30 тона мляко в три лактации.

За свинефермите и европейските породи
Докато комплексите, построени преди 30 години и повече, са в експлоатация, условията, необходими за Йоркшир и Ландрас (европейски породи), не се създават навсякъде, целесъобразно е да се отглеждат белоруски породи … Аз лично, например, предпочитам нашето Голяма бяла свиня по отношение на качеството на месото. Ако искам свинска мас, няма да я намеря при вносните.

За ползите от свинската мас
Преди се фокусирахме върху месните качества на свинското месо. Сега медицината казва, че свинската мас е добра.

Относно внесеното свинско месо
Преработвателите казват, че  внесено свинско не може да узрее.

Относно агнешкото с вкус на говеждо месо
Новата генетика е Ил дьо Франс, където агнетата изненадват с високо живо тегло. Ще опитате това месо – то не е толкова специфично, както очаквахме от традиционните породи, то е като вкуса на младо говеждо месо.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here