За говедовъдите – преди зимата, нашите указания и съвети

0

време за прочит: 10 минути

Govedovad.com: Представяме, ви една статия предназначена за обучение и съвети на фермерите.

Авторът се е постарал да даде основни напътствия какво да се прави при отглеждане на крави. Независимо от това, че статията е доста подробна в нея се дават съвети, които бяха приложими в миналото. Днес световната наука по отношение говедовъдството, във всичките му аспекти – развъждане, отглеждане на телета, раждане, ветеринарно обслужване, селекция и много други фактори имащи отношение, се развива с изключително бързи темпове.

 Ето защо трябва остарелите методи да излязат от строя и да почнем да прилагаме това което е модерно, това което правят нашите колеги от водещите ферми в света.

В тази връзка консултанта и анализатора по говедовъдство Тодор Арбов се постара да направи поправки и допълнения към материала, като  предлага на нашето внимание най-новите постановки, научно обосновани за отглеждането на кравите.


Студеното време носи много проблеми на животновъдите, но като че ли най-потърпевши се оказват говедовъдите. Едрите преживни животни изискват специални грижи, свързани с изхранването, извозването на тора, замръзването на водопроводите и маркучите, с които се пълнят коритата на животните, и т.н.
Най-отговорният момент в работата на фермерите е отелването на кравите. Неслучайно и много хора, свързани с говедовъдството, се интересуват от проблемите, съпътстващи  акта на раждане при кравите. Ще се опитаме да помогнем на всички, отглеждащи едри преживни животни, като  отбележим някои  физиологични особености и споделим опита, който имаме, така че проблемите  на животновъдите да се решават навреме, с най-малко щети и не на последно място – да облекчим страданията и мъките на животните.
Търбухът на кравите се намира отляво и заема една значителна част от корема на животното, така че матката с плода (плодовете) бива изтласкана в дясно. Кравите по принцип рядко близнят. Като се има предвид, че едно теле се ражда с тегло 20-30 и повече килограма, можете да си представите какво изпитание представлява бременността при кравите.
За да се роди плодът нормално и всичко да протече леко, е необходимо на първо място да  осигурите на бременните крави 2 месеца сухостоен период, в който те не се доят. У нас масова практика е този период да се скъсява на  20, дори и 15 дни, с цел да се доят до последно кравите и да се получат повече приходи от млякото. През оставащите до раждането само няколко дни организмът не може да се възстанови и всички негативи са за сметка на майката.
В сухостойният период кравите е добре да се хранят с по-малко груб фураж, а за сметка на това да се увеличи зърненият фураж (ярмата). По принцип количеството ярма е според млечността на кравата, като на всеки литър издоено мляко се полагат по 500 грама. Така крава с млечност 20 литра трябва да получи за деня 10 кг ярма.

Коментар на Тодор Арбов:Храненето на кравите по препоръчания по-горе начин ще ви създаде редица сериозни проблеми. За избягването им, сухостойният период трябва да бъде  разделен на две части: 40 дни ранен сухостой и 20 дни късен сухостой. Концентриран фураж през ранния сухостой изобщо не се дава, тъй като това води до затлъстяване на кравите, свързано с трудни раждания и загуба на апетит веднага след отелването.
През късния сухостой концентрирания фураж (зърно) е в количество 3.0 – 3.5 кг максимум. Необходимо е да подготвим търбуха за високоенергийната дажба след отелването. Суровият протеин през целия сухостоен период е около 13% от сухото вещество.
Препоръчително е кравите да имат свободен достъп до ливадно сено през целия сухостоен период. Така ще поддържаме търбуха пълен и ще предотвратим свиването му под натиска на растящия плод в този период.
След отелването са необходими 7-10 дни за възстановяване на нормалния размер на търбуха. Ако търбухът се свие повече от допустимото през време на сухостоя, апетитът на кравите след отелването е силно намален и те започват да губят бързо тегло. Прекомерното използване на мастните резерви на тялото води до затлъстяване на черния дроб (мастна дистрофия), последвано от срив на имунната система поради невъзможността на черния дроб да изчиства токсините от организма. Тази ситуация се отразява крайно негативно на млечната продуктивност и репродуцията.

Не забравяйте след последното доене на кравите да вкарате във всяка цицка по един шприц за сухостойни крави  с инициали DC (dry cow). На пазара има  много такива, като един от добрите шприцове е „Мастиклокс“. Той гарантира, че през следващата лактация кравата няма да заболее от мастит.

Коментар на Тодор Арбов: – Абсолютно задължително е една седмица преди пресушаването кравите да бъдат изследвани за мастит при използване на тест с чувствителност 200 хиляди соматични клетки, който може да диагностицира субклиничен мастит. Без такъв тест рискуваме да консервираме виме със субклиничен мастит, който в първите няколко дни от лактацията се превръща в клиничен.
Препоръчително е да се използва и втори препарат за консервация на вимето, който се вкарва само в цицките за образуване на физическа бариера след пресушаването. Това се прави, тъй като на кравата са необходими 7-10 дни за изработването на естствена кератинова “тапа” в цицките и през това време вимето може да се зарази от околната среда, тъй като след пресушаването сфинктерите на цицките са загубили тонус и не се затварят напълно.

По време на бременността добичетата трябва да се движат колкото се може повече.  Това е изключително важно за раждането. Мускулният слой на матката представлява  един от най-силните „мускули” в тялото, при движение той се тонизира и раждането ще протече леко и без усложнения. Особено през сухостойния период кравите не бива да спират да се движат свободно.Имаме много добри примери в това отношение.

Коментар на Тодор Арбов: – Препоръчително е през сухостойния период кравите да са на дълбока постеля и да имат достъп до двор за разходка. Идеалния размер на групите от поведенческа гледна точка е 8-12 животни.Същото важи и за бременните юници през този период, като е желателно те да се държат отделно от кравите както преди, така и след отелването.
Постоянният достъп до вода е от решаващо значение за млечната продуктивност. Ако имат възможност, кравите поемат вода 12-15 пъти на денонощие. Това е особено важно при високи температури през лятото.Принудителното движение на животните на големи разстояния не е желателно. При лактиращите крави се изразходва излишна енергия и всеки изминати 2 км означават 1 литър мляко по-малко.

Следващата важна стъпка, която фермерите могат да направят в правилната посока, е да се осигури на бъдещата родилка пълно спокойствие. Това е  нещото, което липсва-ше в социалистическите мегаферми. Ниският ценз на гледачите (набирани основно от малцинствата), ниското заплащане, тежкият труд и беззащитността на животните до-веждаха много хора буквално до издевателства над нищо неподозиращите, спокойни и тихи животни. Мнозина мислеха, че като наложат вързаната крава с тежката лопата, ще си решат личните проблеми или ще си „го върнат” на шефа, и си изкарваха целите яд и злоба върху добичетата.

Коментар на Тодор Арбов: – За такива действия в нормалните държави има затвор, тъй като има закон за хуманно отношение към животните, който се спазва.

Стресът е убийствен за бременния организъм, тай като се увеличава нивото на адреналина, а това води до объркване на целия метаболизъм, затова не бива да се допуска.Хуманното отношение към всички животни е просто база за добър бизнес в животновъдството.
Да не говорим, че усвояването на фуража става по-пълно, животните са по-спокойни за манипулации, изчезва агресията и всичко това води само до едно – по-високи приходи с по-малко разходи.
И не на последно място, спокойните животни раждат по-лесно, следродилният период протича по-бързо и без усложнения. Неслучайно съществуват и родилните боксове и помещения, които трябва да са  изолирани от  околния свят, в тях е добре да влиза само един човек, да не се допуска никакъв излишен шум, да бъдат полутъмни и винаги подът да е заслан с чиста дебела постеля – с готовност за осъществяване на раждане.
За храненето на бременните крави е говорено и изписано много, затова  само ще отбележим, че най-важното е да се дават допълнително витамини, минерали и креда (дикалциев фосфат). По-евтиният вариант на пазара е калциев карбонат, но първата добавка е по-удачна, тъй като в нея има и фосфор.

Коментар на Тодор Арбов: – Недопустимо е кравите да са в изолирани помещения по време на отелването. Трябва да се знае, че кравите са животни със силно развит стаден инстинкт. Най-големият стрес за тях е отделянето им от стадото. Като добавим и стреса от отелването, положението им става още по-тежко. Разбира се, че трябва да има отделен родилен бокс, с чиста слама, която се сменя след всяко отелване и предварителна дезинфекция. Но родилният бокс е място, отделено от групата крави в късен сухостой само с тръбна ограда, за да имат телещите се крави контакт с групата. Идеалните размери на такова място са 4 х 5 метра.

Даването на допълнителни минерали по време на сухостоя е абсолютно недопустимо, тъй като това води до нарушаване на анионово-катионовия баланс в организма и има сериозни негативни последици след отелването (млечна треска, кетоза и т.н.) Третирането с витамини става инжективно 3 пъти с витаминeн комплекс AD3E + селен: при пресушаването, при преминаването от ранен в късен сухостой и веднага след отелването.

И когато след девет месеца дойде сублимният момент на раждането, направете нещо „по-специално” за вашата крава – в една кофа с топла вода разбъркайте около 600-800 г захар и 2-3 кг трици – да стане като боза, и дайте да изпие този коктейл. Той ще й даде сили за родилния процес.След няколко часа може да повторите вкусното меню – бъдете сигурни, че кравата ще остане доволна.

Коментар на Тодор Арбов: –   Кофата  с този  коктейл се  дава не преди,  а  след раждането. Това се прави за предотвратяване на дислокация (превър-тане) на сирищника. При отелването телето освобождава голямо място в коремната кухина на кравата и ако  сирищника не е   пълен, има опасност от  превъртане.

Измийте с топла вода и масажирайте леко   вимето, оставете телето свободно да за-бозае. Малката нова жива придобивка обикновено се облизва от майката, но ако тя няма сили да го направи или „пропусне”, вземете стиска сено или с парче груб плат (може и с празен чувал) разтъркайте добре цялото тяло на теленцето. Бръкнете с ръка в устата и освободете дихателните пътища от слузта, за да поеме първата си глътка въздух. Ако има опасност от задушаване, стръскайте  новороденото с главата надолу, за да изгоните слузта от дихателните пътища. Сега вече можете да си отдъхнете… Честито!

Коментар на Тодор Арбов: –   Оставете кравата да оближе телето, това помага за отделянето на плацентата. Не оставяйте телето да забозае от нея. Първото поене с коластра трябва да е напълно контролирано и за тази цел е най-добре да имате банка със замразена коластра.

Това се прави по две причини – качество и количество. Първотелките нямат достатъчно антитела в коластрата (само около 70% от необходимото); крави които са боледували по време на бременността имат антитела, които не са защита на телето; никога не сме сигурни колко коластра е поело телето при бозаенето от майката. Желателно е количеството да е 10% от живото тегло на телето, т.е.3.0-3.5 литра, за да започне живота на телето с добър имунитет.

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here