Грешни схващания за коластрата

0

време за четене: 2 минути

За правилния старт на теленцата, те трябва да бъдат хранени поне два пъти с по 2 литра качествена коластра в първите няколко часа от живота си. Това е добре известно от десетилетия, но въпреки това някои фермери все още вземат решенията си за качеството на коластрата въз основа на митове, а не на факти.

Не позволявайте тези три мита да лишат вашите теленца от висококачествена коластра!

Колкото повече коластра се произвежда, толкова е по-високо качеството.

Въпреки, че една крава може да произведе голямо количество коластра, това не винаги означава, че коластрата е с подходящо качество. Единственият начин да се определи качеството е чрез тестване на коластрата. Използването на преносим рефрактометър е надежден метод във фермата, за да проверите дали вашата коластра работи добре.

Първотелките произвеждат по-бедна коластра.

Докато първото доене на пъровтелките понякога може да бъде предизвикателство, не изхвърляйте коластрата от него в канализацията. Когато доите за първи път първотелка за коластра или преснотелка за коластра, отделете време да я вкарате в залата или на централния млекопровод по спокоен начин, за да помогнете за облекчаването на стреса и насърчаването на пускането на коластрата. Избършете вимето от всякакви остатъци и дезинфекцирайте с разтвор за предварително потапяне (предип), за да предотвратите навлизането на бактерии в коластрата.

Телетата, които пият от бутилка, имат по-голяма абсорбция на имуноглобулин.

Еднa от най-милите картинки във фермата е да видиш новородено теленце как пие от бутилка само няколко часа след раждането. За разлика от тази картинка, една от най-смущаващите гледки е да се опитвате да нахраните новородено теленце, което просто не иска да суче.

Някои фермери смятат, че сукането е рефлекса, който  помага да се активира хранопровода. Макар, че никой не иска да използва дренчер, освен ако абсолютно не се налага… не трябва да се страхувате от по-ниска абсорбция на имуноглобулин при наливането на коластрата с дренчер.

Критичният аспект е, че коластрата трябва да влезе в теленцето в рамките на първия час или два след раждането, за да бъде ефективна, а теленцето да получи пасивен трансфер на имунитет.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here