1 част / Антибиотици, резистентност, използване

0

Време за прочит: 4 минути

През последните дни, във връзка със самолечението и използването безразборно на антибиотици се разгърна кампания за ограничаването на използването им.

Свързани теми:

2 част / Проблемът антибиотична резистентност

Всъщност,  в Европа и в много от нашите нормативни документи всичко това е написано. Изглежда, че обществото или не е запознато достатъчно с този проблем, на който в света през последните години, се отделя голямо внимание или просто типично по нашенски си казваме – като му дойде времето, ще се оправим.

Ето защо си поставихме за цел, да публикуваме няколко материала, свързани с антибиотиците, написани на достъпен език и със сигурност след прочитането им ще има полза за всички. И понеже не сме алхимици и не искаме да откриваме топлата вода ще публикуваме материали от официалния сайт на ЕС – Европейски ден на антибиотиците.

Определения 

Какво представляват антибиотиците? – Антибиотиците, познати още като антимикробни лекарства, са лекарства, които убиват или потискат растежа на бактериите, за да излекуват инфекциите при хора, животни и понякога растения. Те са лекарства за бактериални инфекции (като пневмококова пневмнония или стафилококови кръвни инфекции); антимикробните лекарства, които са ефективни срещу вируси, обикновено се наричат антивирусни лекарства (като тези за грип, ХИВ и херпес). Не всички антибиотици са активни срещу всички бактерии. Съществуват повече от 15 различни класове антибиотици, които се различават по химичната си структура и действието си към бактериите. Един антибиотик може да бъде ефективен срещу само един или множество видове бактерии.

Какво представлява антибиотичната резистентност? – Бактериите притежават антибиотична резистентност, когато определени антибиотици загубят способността си да убиват или да спират растежа на бактериите. Някои бактерии са естествено резистентни към определени антибиотици (вътрешна или наследствена резистентност). По-тревожният проблем е, когато някои бактерии, които нормално са чувствителни към антибиотици, станат резистентни, в резултат на генетични промени (придобита резистентност). Резистентните бактерии оцеляват в присъствието на антибиотика и продължават да се размножават, което води до по-продължително заболяване или дори смърт. Инфекциите, предизвикани от резистентни бактерии, изискват повече грижи, както и алтернативни и по-скъпи антибиотици, които могат да имат по-тежки нежелани реакции.

Коя е най-важната причина за антибиотична резистентност?

Govedovad.com – Антибиотичната резистентност е естествен процес, предизвикан от мутации на бактериалните гени. Прекомерното и неправилно използване на антибиотиците, обаче, ускорява появата и разпространението на резистентни бактерии. Когато са изложени на антибиотици, чувствителните бактерии биват унищожени, а резистентните могат да продължат да растат и да се делят. Тези резистентни бактерии могат да се разпространяват и да предизвикат инфекции и в други хора, които не са приемали антибиотици.

Какво означава „неправилно” използване на антибиотици?

Когато използвате антибиотици по погрешна причина: повечето настинки и грипът се предизвикват от вируси, към които антибиотиците НЕ са ефективни. В такива случаи няма да подобрите състоянието си като вземате антибиотици: те няма да понижат температурата или да облекчат симптоми като кихане.

Когато използвате антибиотици неправилно: ако скъсите периода на лечението, намалите дозите, не се съобразявате с честотата на приемане (например да взимате лекарството веднъж дневно вместо 2 или 3 пъти дневно, както е предписано), няма да имате достатъчно лекарство в тялото си и бактериите ще оцелеят и могат да станат резистентни.

Винаги следвайте съветите на Вашия лекар по отношение на това кога и как да вземате антибиотици.

Кои заболявания се предизвикват от резистентни бактерии?

Бактериите, резистентни към множество лекарства, могат да предизвикат голям брой инфекции: инфекции на пикочните пътища, пневмония, кожни инфекции, диария, кръвни инфекции. Мястото на инфекцията зависи от бактериите и състоянието на пациента.

Пациентите в болниците са в повишен риск от инфекции, несвързани с повода за постъпването им, включително кръвни инфекции и такива инфекции на мястото на хирургична интервенция като MRSA (предизвикана от Staphylococcus aureus, резистентен на метицилин, антибиотик от групата на тези, които обикновено са ефективни към Staphylococcus aureus), кръвни инфекции, предизвикани от Enterobacteriaceae, произвеждащи ESBL (широкоспектърни бета-лактамази, ензими, разрушаващи някои антибиотици), инфекции на сърдечните клапи, предизвикани от Enteroccocci, резистентни на ванкомицин, и инфекции след хирургични интервенции, предизвикани от Acinetobacter baumannii, резистентен към карбапенеми.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here