За силна имунна система

0

време за прочит: 2 минути

Тази година се чу много за решаващата роля на витамин D, защитата му за човешкото тяло като цяло, но особено срещу новият коронавирус. В пулса на пандемията много учени говориха за положителните ползи, които той носи, наред с много други, за имунната система. Изследванията дори са показали, че помага много за екранирането на дихателната система, което го прави може би, с оглед на избухването на случаите на коронавирус, най-популярният витамин на годината!

Липса на витамин D

Липсата му е много често явление. Витамин D се счита за слънчев витамин? Последните изследвания показват, че почти 7 от 10 души имат недостатъчни нива на ценния витамин. Като цяло значителен процент от населението на планетата е също толкова засегнат от неговата липса.
Експертите препоръчват основно няколко минути излагане на слънце  около три дни в седмицата.

Карантината, разбира се, може да е трудна за мнозина, при това необходимо излагане на слънчеви лъчи. Някои дори свързват високите нива на недостиг на витамин D в света, с най-честото лишаване от свобода. Но слънцето, макар и най-важното, не е единственият начин да го получим.

Има много храни, богати на витамин D, които могат да помогнат за изграждането на по-силна имунна система срещу covid-19. Особено сега през зимата, когато слънчевото греене намалява и карантината се е върнала в ежедневието ни.
Затова събрахме някои храни, богати на популярния витамин, и ги споделяме с вас.

 

Мазни риби и морски дарове 
Мазни риби и морски дарове

Яйчни жълтъци
Яйчни жълтъци

Портокали
Портокали

Гъби
Гъби

Млечни продукти
Млечни продукти

Овесени ядки
Овесени ядки

Зърнени храни
Зърнени храни

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here