Национална асоциация за развъждане на  Монбелиард и Симентал / НАРМС – 2020 г

0

Време за прочит: 4 минути

Както всяка година, след провеждане на отчетно – годишното си събрание, Националната асоциация за развъждане на Монбелиарда и Симентала /НАРМС / ни предостави доклада си от свършеното през 2020 г и разбира се задачите, които ще трябва да изпълнява през следващата година. Не случайно сме отделили място за нашия анонс относно дейността на асоциацията в карето „Ново начало”, и мотото на това каре „Всички заедно можем повече”,  изключително подхожда на тази Асоциация.

Членовете са изключително единни, правилата са точни и ясни. Всичко е  на масата, обсъжда се от всички, гласува се от всички, изпълнява се от всички. Няколкото „трънчата”, които е имало в началото, сами са напуснали, защото не са намерили ”почва” за виреене.

Какво прави впечатление от краткия и точен доклад на Председателя – г-н Атанас Атанасов. Това му е тринадесетия пореден доклад от създаването на асоциацията, който той изнася. Този път, числото тринадесет не изиграва никаква негативна раля. Напротив, отчетоха се страхотни резултати на фона на сегашното състояние на  говедовъдство ни.

Най-важното, според нас е връчването на документа, за приемането на нашите Симентали  в редиците на Европейската федерация на Симентала и веча са пълноправни нейни членове.
Второто нещо, за което искаме да поздравим председателят Атанасов и неговия екип, това е електронна страница, която е създадена и работи, не само информационно, но и предоставя информация за всички ферми, за отделните животни и за разплодниците. Получава се  обща информация, както и специализирана такава, която се актуализира след внасяне на новите данни за контрол и оценки на животните.

Предполагаме, че с нетърпение чакате да разберете постигнатото през годината с езика на цифрите.
Резултатите са отлични.
Увеличението на средната млечност е със 188 кг при Монбелиарда, или  6845 кг за 305 дни лактация.
При  Симентала средната млечност е 6081 кг с увеличение от 150 кг в сравнение с миналата година.
И при двете породи има минимално увеличение на м.в и протеина.  Например при Симентала имаме 4.13 % м.в +0.07% и протеин 3.36% + 0.03%.

Кои са и първенците за тази година:

 Монбелиард. С най-висока средна млечност е фермата в село Осоица, общ.Елин Пелин – 9169 кг с 3,80%МВ и 3,19%БВ.
С лактация над осем тона са фермите в село Борима, общ.Троян – 8253 кг /3,90:3,31/ и село Златовръх, общ.Асеновград – 8230 кг /3,58:3,42/.
Кравата – първенец на породата Монбелиард е АНГЕЛИНА BG31486342, която на четвърта лактация е постигнала 12 834 кг с 3,73% МВ и 3,24 БВ.

Симентал. С лактация над осем тона са фермите в село Столетово, общ.Карлово – 8606 кг с 3,86%МВ и 3,10%БВ и в село Боерица, общ. Ихтиман – 8279 кг с 3,99% МВ и 3,37% БВ
Кравата – първенец при порода Симентал е BELLAAT745101729, която на втора лактация е постигнала 11 304 кг с 3,94% МВ и 3,42% БВ

Докладът ни изненадва и с нов тип таблици, в които е обхванат периода за пожизнени лактации, периода от отелване до отелване /калвинг периода/ – един показател имащ голямо значение за икономиката на фермата, брой дози сперма, при заплождане, плодовитост и доколкото разбрахме догодина ще има и данни за пожизненият млеконадой на кравата. Разбрахме също, че тази информация ще бъде актуализирана непрекъснато и давана на фермера.

Какви са най добрите резултатите по тези признаци:

Отличниците:

   Монбелиард Симентал
с.Гъбене с.  Дъбница
Средна възраст 48 месеца 48 месеца
Среден брой лактации 2,1 броя 2,3 броя
Брой осем за 1 отелване 1,4 броя 1,3 броя
Плодовитост 2020 г. 77,27 % 72,92 %
Сервиз период 70 дни 86 дни
Калвинг период 355 дни 368 дни
Сухостоен период 69 дни 71 дни

В тези таблици виждате страхотни резултати, и се чудим, защо никога такива фермери, постигнали тези резултати не стават фермери на годината, а купите отиват в мастити фирми и фермери. Ето защо, Govedovad.com обявява, че ще даде своите новогодишни приза на фермерите от Гъбене и Дъбница.

И накрая искаме да публикуваме на какво се дължи успеха на фермерите от тази асоциация. Всъщност, това са думи на председателя:
– “Причините за добрата, бих казал дори, много добра средна млечна продуктивност на  фона на средната за страната са няколко:
 – Първата е повишеният относителен дял на вносните животни. През последните две-три години, чрез внос на чистопородни юници от Австрия, Франция и Германия у нас се създадоха и подържат елитни стада.
 – Втората е използването на семенен материал от високопродуктивни бици. На практика във всички контролирани стада получените приплоди са дъщери на високопродуктивни бици.
 – Третата са подобрените условия на отглеждане и добрия мениджмънт в стадата.
Въпреки че съм поставил това като трета причина, за мен тя е основна и най-важна за постигане на много добрата продукция. Истината е, че без добри условия на отглеждане, балансирано и правилно хранене, и добро управление във фермите, вносът и добрата генетика не биха имали никакво значение. Радостно е, че все повече членове на НАРМС осъзнават тази азбучна истина и влагат не малко сили и финансов ресурс в подобряване на условията на отглеждане, обучение на персонала, използване на балансирани дажби и инвестиции в техника за производство на качествени груби фуражи”.

Пълният текст на доклада ще публикуваме следващите дни.

 

 

 

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here