Почистване и дезинфекция – А и Б–то при отглеждането на телетата

0

Индивидуалното отглеждане на телета, в индивидуални къщички на открито или както сега е модерно да се казва – иглута, не нито от днес, нито от вчера. Още преди 30 години тази технология бе внедрена в много аграрни комплекси, дори имаше стопанства, в които се събираха новородените телета на целия комплекс.
Става дума за няколко стотин или хиляда телета. Разбира се, че иглутата не бяха така модерни както сега. Тогава бяха изработени от ламарина и още през първото лято имаше доста жертви, докато специалистите се сетиха да сложат върху ламаринения покрив няколко бали слама и въпроса с високите температури беше решен.

Тогава беше закон, след излизането на телетата от клетките, те да се местят на ново място, което три месеца е било огрявано от слънцето. Така бяха проектирани и настанени клетките, да могат да се местят  наляво и след това надясно.

Едновременно с това местене се правеше основно почистване на клетката, дезинфекциране и ремонт ако е необходимо.

Почистването и дезинфекцията са задължителни

Как можете да осигурите възможно най-малко микроби в къщичката  за теленцата? Една от най-основните мерки, които трябва  да се предприемат, е редовното почист-ване и дезинфекция.

 По този начин се „осигуряват” най-малко микроби и тяхното присъствие в иглутата.

 Идеалния  момент,  да се извърши щателно почистване и дезинфекция, е когато няма животни в иглуто или бокса и най-вече преди настаняване на новородени животни или прехвърляне на такива от друго място.

Правилното почистване  минава през няколко стъпки:

  • Физическо почистване: Отстранете мръсотията, оборски тор, слама, остатъци от фураж и др
  • Мокро почистване: Премахнете всички останали и залепени замърсявания с вода. Използвайте накисващо средство, за да направите тази стъпка да протича гладко и бързо.
  • Дезинфекция: Спазвайте изискванията на дезинфектанта (например по отношение на концентрацията, времето за контакт и др.)

Почистването и дезинфекцията са особено важни в помещения, където присъстват млади и следователно чувствителни животни – като иглу за телета и боксове за млади животни. Това се отнася и за лечебния сектор, ако има такъв във фермата.. Почистете и дезинфекцирайте тези места, за предпочитане след всяка употреба.

Също така не забравяйте редовно да почиствате и дезинфекцирате  ботушите и дрехите си, тъй като  и те също могат да бъдат замърсени.

Почистването и дезинфекцията на помещенията съгласно правилната процедура, наистина е особено важно за най-чувствителните животни (телета, бокса за отелване). При кравето мляко е важно да се обърне достатъчно внимание на добрата обща основна хигиена. Почистването на иглуто поне два пъти на ден е добър пример за това. Чистите места за кравите и животните, които влизат чисти в млечният обор, помагат да се предотврати появата на мастит.


Иглуто е жилище с формата на купол, изградено от блокове сняг. Използва се от ескимосите.
Въпреки, че е направено изцяло от лед и сняг, които са с температури малко под 0°C, иглуто е способно да предпазва добре обитателите си от външните условия — отвън температурите могат да спаднат до -45°C, но вътре в иглуто е от -7°C до 16°C, затопляно само от телесната температура.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here