Нова култура – Био решение, която може да промени ежедневието ни

0

време за прочит: 5 минути

Оказа се, че съществува растение, което има „Сапунени ядки”, и освен това, че те са най-ефективният органичен разтвор, но също и най-евтините за изпиране на дрехи, измиване на тялото и др. Въпреки, че до този момент, това растение не се е аклиматизирало в Румъния, то е естествен почистващ препарат, който се внася от Азия, на разумна цена.

Половин килограм „Сапунени ядки” са достатъчно за 150-200 измивания, уверява ни представителите на магазин за био продукти и най-хубавото е, че след употреба на ядките в пералнята, те могат да се използват като много добър тор.

Симона Чипер е млада жена от Яш, която заедно със съпруга си, решава да донесе сапунените ядки в Румъния и дори откриват магазин за органични продукти, специално за био препарати за почистване.

“Всичко започна през 2010 год, когато станах родител. Това беше времето, когато осъзнах, че трябва да се съобразявам с препаратите, които използвам за почистване на дома, за пране на дрешките на моето дете, за неговата и наша хигиена. Не ми допадаха много силните синтетични препарати, и започнах да търся тяхна алтернатива. Случайно прочетох за „Сапунените ядки”, които се оказаха на 100% естествени и много гъвкави за използване в различни ситуации.”- категорична е младата предприемачка от Яш.

Семейство Чипер започва изследването на единични „Сапунени ядки” и логично след време идва идеята за тяхното представяне на потребителите. Първоначално тяхното разпостранение започва чрез продажби в интернет сайтове.

Най-напред в онлайн магазина се продават само сапунени ядки, но постепенно започва на тяхна основа да се разработват естествените почистващи препарати използващи се за целия дом, днес дори вече има и продукти за козметика – шампоани, почистващи тоалетни води и др.

Най-продаваните продукти са прах за пране с аромат на лавандула, и натурален – хипоалергенен, без мирис.

100% естествен препарат

Сапунените ядки, са плодове от дърво Sapindus Trifoliatus е Soapnut. Ядките се събират и се сушат на слънце. “Това е единствената човешка намеса в този продукт. Сапунени ядки не съдържат химикали, те са с много мек естествен почистващ ефект и може да се използват от хора, страдащи от алергии и чувствителна кожа, както и от деца или тези, които страдат от атопичен дерматит “,

500 грама струват 22,5 леи

Сапунени ядки могат да бъдат използвани в естествения им вид, или могат да бъдат сварени и полученият универсален почистващ разтвор да се използва по предназначение. “1 кг сапунени ядки могат да се използват за пране на семейство от четирима души за една година и за до три пранета на седмица в автоматична перална машина, която съдържа 5 кг дрехи”.

Съвет: Най-лесният и най-удобният начин за употреба е просто да се използват ядките, като се поставят в памучна торбичка, която да се затегне и се слага при дрехите в барабана на пералната машина. Броят на ядки трябва да се съобразява с твърдостта на водата. Ако водата е много твърда, се използват около 5 броя ядки, или 10 половинки.Добавянето на прах и омекотител не е необходимо. При температура на водата до 60º сапунените ядки могат да се използват 2 пъти.100 гр. сапунени ядки са достатъчни за до 20 изпирания.

След като се използват вече веднъж сапунените ядки вече не съдържат сапонин, и от тях може да се направи, естественна тор за наторяване на растенията в градината или саксийте в апартамента.

Използвали се в продължение на стотици години

Сапунени ядки са се използвали в продължение на векове в някои части на Индия, Непал и Китай. Дърво, чиито плодове се нарича Sapindus сапунени ядки (комбинация от латински думи и ВАП-сапун indicus индийски).

Въпреки че има няколко вида Sapindus, Mukorossi са дървета, чиито “ядки” са богати на сапонини. Той се намира главно в Северна Индия и Непал, достига височина от 10-20 метра, и дава плодове едва след 9-тата си годишнина. То е много устойчиво и продуктивно и дава плодове до 90-та си година след засаждането. Цъфти през пролетта или началото на лятото, а през есента плодове се събират. Плодовете са първоначално жълти, те променят цвета си едва когато узреят, за да достигнат до кафяв цвят.

В последните години дървото се превръща в едно от най-значимите за Азия. Стотици тонове от плодовете му се изнасят ежегодно за Западна Европа и САЩ. Причините са ясни и категорични.  Земята боледува! Екологично равновесие е нарушено! Хората също боледуват – повече от една трета от човечеството страда от  алергии, причинени от продуктите на битовата химия. Непоносимостта, особено у децата , към перилни препарати е правопропорционална на стандарта на дадена държава. Получава се поради наличието на химикали и добавени аромати към праховете и сапуните. Опитът показва, че при замяната на конвенционалните почистващи средства с натурални , алергиите отшумяват. Това е причината съвременният човек с висок стандарт все повече прибягва към безвредните  плодове на дървото Sapindus  . Именно на Запад са нарекли сферичните плодчета на дървото Сапунени орехчета, макар че става въпрос за месести образувания, които само външно наподобяват орех.

Досега в Румъния не са се отглеждали дървета „Сапунени ядки”. Единствената трудност е, че тяхната аклиматизация е малко трудна. Въпреки това, вече се правят много опити от добри и упорити земеделски производители, които са твърдо решени да развият тази култура по нашите ширини, и едновременно с това и производството екологични продукти за бита.

Източник: Antena.ro

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here