Още за телетата и сухото млякото

0

време за прочит: 3 минути

Govedovad.com: Всичко започва от раждането и веднага от правилното отглеждане на новородените.
Някой ще каже, къде оставихте заплождането.
Ами то следва след като телето израсне здраво и кораво. Я си спомнете едно време как свекървите са избирали булката – да е здрава, работлива и ако може с два сърпа да жъне. Всичко друго е било на заден план. Опитваме се да предадем опитът на говедовъди от други страни, как действат при изхранването на новороденото. Защото, ако не се справим с това, следват респираторните заболявания, лечение, изоставане в растежа, по-късно заплождане и по-малко мляко.

 При отглеждането на новородените телета използването на млекозаместителите  много пъти  е неизбежно. Също така в някои млечни ферми, заместващото мляко се използва по различни причини. Ето защо използването на сухото мляко трябва да бъде добре обмислено. Съставът и количеството при различните марки млека варират значително. Добри темпове на растеж и добро здраве на животните могат да бъдат постигнати само с използването на подходящи продукти.

Храносмилателната система на телето е проектирана през първите седмици от живота му само върху храносмилането на млечните протеини. Ако искате да използвате млекозаместител през този период, трябва да се използва само продукт с високо съдържание на обезмаслено мляко на прах. Едва тогава са възможни добри резултати дневно.
Изборът на млекозаместител  само по съдържанието на суровия протеин би бил грешка, защото състава зависи от това, дали се съдържа протеин от мляко на прах или растителен протеин. Ако присъства твърде много растителен протеин, диарията може да се увеличи. През първите няколко седмици от живота телетата не могат да използват картофени протеини или пшеничен протеин и много други растителни протеини.

Препоръчителни съставки в млекозаместителя:
суров протеин мин. 20%
сурова мазнина 18 %

сурова пепел 8%
сурови влакна: максимум 0,1%
лактоза макс. 45-50%
нишесте максимум 5%
калций 0,9%
фосфор 0,7%
лизин мин. 1,5%
обезмаслено мляко на прах поне 40% през първите седмици от живота

Въз основа на тези цели, всеки заместител на мляко може да бъде бързо анализиран и тестван за годност за хранене. Ако някои стойности на състава силно се отклоняват от препоръките, това може да доведе до диария!

Върху всяка торба има указания на производителя, каква е дозата за литър вода. Като цяло се използват 125 g, т.е. 125 g сухо мляко и 875 мл вода, което се равнява на един  литър смес.
Концентрацията може да се увеличи, чрез увеличаване на сухото мляко. На практика се използва до 160 г. Ако телетата са в състояние да консумират тази смес лесно, без да получат диария,  препоръчително е да поддържате концентрацията на разтвореното  мляко висока през първите няколко седмици. След това намаляваме концентрацията леко.

Използването на млекозаместители през последните години  се подлага на все по-голяма критика, тъй като в много млекозаместители  са включени палмови мазнини. Палмовите мазнини имат предимство по отношение на консистенция и цената за производителите.

Сега на пазара, вече има много млекозаместители , които не съдържат  палмови мазнини. Обикновено те са малко по-скъпи. Маслата трябва да се втвърдят предварително за употреба. Това причинява допълнителни разходи.

Този материал е взет от обучението на австрийските говедовъди.

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here