Какво трябва да знаем за говедата през зимният период

Колкото и да не ни се иска зимата идва и въпроса е готови ли сме да я посрещнем, и какво трябва да знаем и правим през тези трудни месеци за животновъдството. Защото само една няколко дневна снежна буря, или една продължителна зима могат да нанесат големи икономически загуби за фермата. В тази връзка е нормално да знаем и направим нещо, колкото и да сме безсилни пред природата, за да претърпим по-малко загуби.
Предоставяме на вашето внимание какво е необходимо да се знае при отглеждането на пасищни животни, а след това ще ви запознаем и какво е нужно през този период за животните предназначени да произвеждат мляко.

Говедовъд

Съветите по-долу са специфични за по-устойчиви породи говеда. Моля, не ги прилагайте сляпо!

Когато направихме тази есен навеса за зимуване на стадото ни в планината, много колеги и познати ни питаха „Добре изглежда, ама кога ще го затворите?“ и „Къде ще е концентрирания фураж?“. Сега, в края на зимния сезон, най-често задавания въпрос е „Колко животни умряха?“… Отговорът е „нито едно, всички животни се чувстват чудесно“.
Тези въпроси ме подсетиха на колко заблуди робуваме и как лесно пренасяме нашите усещания (например за студ) към отглеждането на животни, които са много различни от нас хората. Например, доста колеги смятат, че
На кравите трябва да им е топло.
Тотално грешно схващане! Нека първо да си обясним какво значи „зона на температурен комфорт“ при животните…

Когато на човек му се каже „температурен комфорт“, той си представя нещо между +20 и +30 градуса целзий, защото тогава може спокойно да се съблече гол, без да му е студено. Тази представа автоматично пренасяме към животните и упорито ги затваряме в закрити помещения при всяка по-ниска от 20 градуса температура.
Всъщност „зона на температурен комфорт“ означава температурата, при която животното не харчи енергия за поддържане на телесната температура (загряване или охлаждане на тялото). Тъй като говедата храносмилат почти през цялото денонощие, този процес генерира значителна топлинна енергия, която е напълно достатъчна за поддържане на температурата.

За възрастни животни, свикнали на хладен климат, зоната на температурен комфорт е от -15 до +20 градуса целзии. За несвикнали животни зоната се мести към -10 до +25 градуса. Когато имат храна „на корем“, по-млади животни (възраст между 1 и 2 години) разширяват границите към -35 до +27 градуса! Тук трябва да се подчертае, че за малки теленца до едномесечна възраст зоната е много по-тясна – между -5 и +15 градуса.

Малко ще се отклоним от темата за зимуването, за да обърна внимание на още нещо любопитно за температурния комфорт. Както се разбрахме, извън тази зона говедата почват да харчат енергия за поддръжка на телесната температура, с други думи нужна им е повече храна за производството на тази енергия. Ако примерно на кравата й е „студено“ (навън е по-студено от долната граница на комфорт), на нея да речем й е необходима още една единица допълнителна храна за всеки градус „студено“. Ако е в „горещата“ зона (в смисъл градусите са над комфорта, често се случва през лятото), на същата крава ще са й нужни над две единици допълнителна храна за охлаждане на тялото за всеки градус „горещо“. С други думи, ако ще се притесняваме за температурната среда на говедата си, по-добре е да се погрижим за охлаждането през лятото, отколкото за отоплението през зимата.

Какво им е нужно на говедата като среда през зимата

По всяко време на годината най-важните фактори за говедата, освен достатъчната като качество и количество храна, са:
– чиста вода. При екстремно ниски температури като тази зима е изключително важно да не позволите спиране на достъпа на говедата до поилките поради замръзване на тръби и поилки или заснежаване на проходите. Говедата могат да изкарат без храна с дни, докато липсата на вода може да ги съсипе за едно денонощие. При кризисна ситуация в нашата ферма кравите минаха на близане на сняг, но явно този източник не им е достатъчен и си искат водата в поилката.

– завет. Комбинацията от вятър и студ, а още по-зле ако има и влага (дъжд), усилва усещането за студ у говедата и силно понижава температурата на кожата им. Изучете посоките на ветровете в конкретното ви място и осигурете защита на говедата си. Естествено, затворена от четири страни сграда изглежда най-добрия вариант, но при нея е нужно да осигурите следващите фактори:

– чист въздух. Прекалено често в животновъдните ферми, в желанието си да осигурят „топло“ на добитъка, някои колеги прекаляват в това отношение. Затварянето на всички отвори и запечатването на въздуха в оборите е най-силния патогенен (болестотворен) фактор, водещ до огромни загуби. Влажният застоял въздух е благодатен за развитието на паразитите, автоматично води до респираторни усложнения при говедата и значително забавя процеса на компостиране на тора/постелята (това е по-широка тема за друга статия). Дори и в затворено помещение осигурете постоянно проветряване, най-добре във високата част на помещението.

– чист под. Тази тема е доста широкообхватна и спорна, ще я оставя за отделна статия.

– слънчева светлина. Не е задължителна, но помага доста. Слънцето, в комбинация с проветряване, няма да позволи никакъв мухъл или плесен да виреят в обора ви. Отделно, светлината значително подтиска развитието на кожни паразити (акари, въшки или трихофития). Не трябва да забравяме, че повечето месодайни породи лесно се нагряват от слънчевите лъчи и понякога имат нужда от сянка дори и при температури на въздуха под минус 10 градуса.

– пространство. Съществуват много таблици и схеми за минималните необходими площи в оградените пространства за говеда. Независимо от таблиците, опитайте да осигурите повече простор за стадото ви. Зимата е период, през който в масовия случай младите бици и юници стигат достатъчен размер за предявяване на претенции за лидерство и борбите са доста чести. В малко или притеснено пространство (тип коридор) животните (особено малките) са много по-изложени на риск да пострадат при тези борби, отколкото ако имат свободен достъп до двора или поне по-широко пространство наоколо.

И накрая, малко шарено… Пак подчертавам, не копи-райте сляпо чужди решения, съобразявайте всичко с индивидуалните си условия.

Нашият навес. Оставихме отворена южната фасада така, че слънцето огрява целия под в обора. При нас ветровете духат от север и запад и това решение е идеално за нашите условия.

Ферма в Дания. Отворена от четири страни и пригодена за над 800 говеда. Обърнете внимание на покривните панели за осветление.

Една ферма в ……….облаците – Ферма Линбул

С любезното съгласие на г-н Павлин Антонов

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here