Роботизацията в говедовъдството

0

време за прочит: 5 минути

Няма начин да минем без роботите за доене.
Причини много.
На първо място, липса на квалифицирана работна ръка. Дояч и крава от всеки не става.
Второто е ясно – 24 часа трябва да си на разположение на фермата и стадото.
Трето – всичко се случва в най-неподходящото време.
Ако продължим да изреждаме проблемите на говедовъдите, може да стигнем и до сто.

Млади фермери на Уелс задължително завършват Академиите на Съюза на земеделските стопани на Уелс. Последните обучения на младите животновъди са свързани с работата на роботите за доене.
Защо роботите.
Защото се смята, че вече това е настоящето. Производството на мляко се е променило драстично от конвенционалната система към роботизираната система, смятат експертите.

– Какво разказва на младежите, собственикът на фермата, в която е проведено обучението.

Честно трябва да се каже, че производствените разходи са по-високи, но плюсовете, както за здравето на животните, така и в качеството на млякото си заслужават. Роботите  позволяват да имаме по-добър контрол върху храненето, а кравите, които имат потенциала да произвеждат много мляко, получават възможност без ограничения два пъти дневно да бъдат доени.

Здравето на краката  се подобри и нивата на мастит спаднаха и следователно имаме драстично намаляване на лечението и съответно разходите в тази насока.

Робота ни дава най-различни доклади и сигнали, които предоставят на млечния бизнес цялата информация, от която евентуално  се нуждаем.

Например, мога да кажа дали една крава има мастит 1 ден преди тя действително да покаже клинични признаци. Също така знам точно, колко мляко произвежда кравата, колко често иска да ходи да бъде доена или  не минава толкова често, колкото преди. Няма начин, някоя  крава, да се скрие, системата ще я открие веднага.
Кравите се научават как да използват системата, което обикновено им отнема около 15 опита или 3 дни и тогава те знаят какво да правят. След като кравите са се научили как да влязат в машината през портата, те се доят автоматично, ако са готови за доене. Ако кравите се опитват да преминат прекалено често, те се пренасочват към изхода. Този ​​тип система работи добре за нас. По същество ние никога не завършваме доенето, системата работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Кравите се справят сами и се чувстват по-добре за това. Въпреки че доенето става автоматично,  все пак трябва да се уверим, че всичко протича гладко. За да се случи това, ключова е поддръжката. Само защото кравите се доят автоматично, не означава, че няма работа за мен. Системата и роботите се нуждаят от поддръжка и грижа. Поддръжката е от ключово значение, за да се уверите, че роботите работят добре. Не бихте се качили в самолет, който не е бил обслужен, така че, това не е по-различно. Освен това научихме, че пясъчната постелка не работи с роботи, защото пясъка навлиза във всички малки пространства и създават проблеми. Така че, вместо това използваме дървени стърготини, които са възобновяеми и не разбиват машините.

Крави, които се доят се хранят с обща дажба – тревен силаж, царевица и някои смеси в зависимост от анализа на фуражите, за да се балансира дажбата. Те също се хранят с концентрат в робота в зависимост от етапа на лактация и добива.

Промените, прилагани през годините, от по-добро управление до автоматизирано доене, означават, че семейството има по-гъвкав график във фермата. Намирам повече време да помогна на нашите деца преди и след училище и баща ми има повече време да се посвети на отглеждането на телета. Това също е подобрило здравето и е намалило лечението в помещението  за телета. Често има дни, в които сме заети със силаж или просто имаме семеен ден извън фермата и знаем, че роботизираният блок продължава да тиктака и кравите остават доволни и доволни, завършва лектора.

Ние не правим реклама на фирма за роботи. Просто гледаме в бъдещето. Това трябва да започне да се случва и у нас. След първите плахи опити за роботизиране на доенето, вече имаме такива ферми  където вече се работи с роботите.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here