Короновирусът и кожухарска индустрия

0

Време за прочит: 2 минути

Европейските производители на кожи са изправени пред неочакван оборот след  предстоящото ликвидиране на норките в Дания и Нидерландия, поради нарастващите коронавирусни инфекции във ферми за норки.

Преди няколко дни, Ирландия стана последната страна, която сигнализира за възможен край на отглеждането на животни за кожи след години на дебати и забавяния, като нареди на трите ферми за норки да убият всичките налични  120 000 животни

Индустрията е преживяла десетилетия на атаки от активисти за защита на правата на животните. Производителите  отричат ​​това, което те виждат, като жестокост при отглеждането на диви норки, чинчили и лисици в клетките, и промяна на културните нагласи към облеклото на кожите. Но сега, след внезапното настъпване на пандемията може да сигнализира за началото на края на много порочната търговия с кожа в Европа.

Дания, най-големият производител на норки в света, обяви по-рано този месец плановете си да убие цялото стадо до 17 милиона животни, на фона на опасенията, че заразените от фермата инфекции в крайна сметка могат да застрашат бъдеща ваксина чрез предаване на мутанта.

Версии на вируса при хората.
Над 200 души вече са заразени с мутациите, което накара правителството да затвори района на Северна Ютландия. Няма съмнение за опустошителното въздействие на вируса върху кожухарската индустрия, процъфтяващ сектор, който често се приветстваше  като златната гъска на датската търговия.

Дания изнася кожи  от норки за над 1 милиард евро годишно. Основно за  потребители в Азия: Кожите от норки представляват около една трета от целия датски износ за Китай.

Нов закон обаче ще забрани отглеждането на норки до 2022 г., което от своя страна ще доведе до затварянето на датската Kopenhagen Fur – най-голямата аукционна къща в света за кожи. Въпреки, че забраната е временна, датските фермери смятат, че играта за тях е приключила. Датските медии са изпълнени с ужасяващи изображения на купища заклана норка, гниещи в метални контейнери, готови за кремация или заравяне в масови гробове.

Борбата срещу отглеждането на норки се оказва политически сложна и в Холандия. Холандското правителство действа през август, за да се справи с инфекцията, която се разпространи, като пожар в над 130 ферми за норки в страната.

Говорителят на Fur Марк каза, че страни като САЩ, Канада, Гърция и Полша могат да бъдат в добра позиция да скочат в огромната пропаст, оставена от Дания. Няма случаи на зараза и сред норка във Финландия, която също има силна индустрия за развъждане на лисици.

Полша, втората по големина страна-производител на кожи в ЕС,  по-рано тази година, фермерите успешно протестираха срещу забрана за отглеждане на тези животни. По този начин, въпреки големия провал на случаите на вирус Корани, европейската кожухарска индустрия вярва, че може да оцелее.

“Няма мярка в момента, когато се говори за затваряне или затваряне на кожухарската промишленост, главно защото кожухарската индустрия не е просто норка, има много, много други видове кожи” – казва един от ръководителите на браншови съюз.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here