Моцарела

0

време за прочит: 3 минути

„Моцарела“ е тип прясно и меко италианско сирене от региона Кампания.

Моцарела е сирене, което се приготвя от биволско мляко и произхожда от областта Кампания, простираща се около Неапол. Историята помни как през Втората световна война нацистите успявят да унищожат огромна част от стадата биволи, което е причина за един дълъг период от време сиренето да се произвеждало само от краве мляко.
Днес оригиналната моцарела с биволско мляко е най-ценното такова сирене, което може да използвате, но големи количества моцарела от краве мляко се произвежда предимно само в Италия. Моцарелата е с почти бял, порцеланов цвят. Има гладка, някак перлена повърхност и липса на твърда коричка за разлика от някои други видове сирена. Тя е безсолно сирене и затова някои хора не са особено големи фенове на моцарела.
Оригиналната биволската моцарела е качествен продукт, с доста по-мека текстура и по-приятен вкус от тази, която се прави от краве сирене. Винаги се оформя на малки, почти овални топки. Производството на моцарела стартира със закваска с последващо загряване до температура 80-90°С при постоянно бъркане до получаването на еластична маса. От нея се отрязват топки с порцелановобял цвят и еластична вътрешност.
“Моцаре” означава “отрязвам”. Името на това любимо на мнозина от нас безсолно сирене идва от отделните порции, които не се поставят в калъпи, а просто се отрязват от големи късове прясно сирене. В последствие те преминават през саламурена баня, с част от която и биват пакетирани. Майсторите твърдят, че това е тайната за голямата трайност на продуктите.
Всъщност моцарелата се е консумирала и приготвяла доста отдавна. За нея е отбелязано в старинни документи, като се споменава под названието “моца” или “проватура”. За първи път терминът “моцарела” е въведен от един от готвачите на папската свита – Скарпи, през далечната 1570 г., в неговата готварска книга.
За консумацията на биволски млечни продукти съществуват сведения, които датират от 12 век. За монаси от манастира “Св. Лаврентий” в Капуа било традиция да предлагат моца с парче хляб на членовете на Събора на духовниците, които ги посещавали ежегодно.

Моцарелата е традиционна основна съставка на автентичните неаполитански пици. Консумира се още като добавка към много видове салати и запечена върху резен домат и с добавен лист босилек.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here