Право на отговор: Журналисти – криминалисти

0

Журналисти-криминалисти – така бих нарекъл журналистите, които са сътворили статията  

„Как г-н Зоров председателства и представлява и животновъди, и преработватели?

публикувана вчера от сайта АГРО ПЛОВДИВ. Една статия, определено написана от човек на сайта. Не казвам журналист, защото един истински журналист би проверил всички факти и обстоятелства от двете страни и тогава би тръгнал да прави умозаключение. Което накрая на материала звучи така:
– “Но да си дойдем в крайна сметка на думата и за пореден път да попитаме МЗХГ: Кога най-после България ще има Закон за браншовите организации в селското стопанство? Защото как бъдещите политики се обсъждат със земеделската общност, ако тя е представена от хора, които се изказват в множествено число, но мислят в единствено?”

Интересно е също, че НСГБ винаги при свои мероприятия е изпращал покани точно на  тази медия, предоставяли сме им е материали. Много наши членове са давали интервюта за Агро Пловдив. Как така изведнъж, се пишат неща, които нямат никаква логика и според мен гледат да ни „очернят”. Макар, че нямат никакво право да се месят в живота на организацията, както тя не се меси в работата на сайта.

Въпросът е кой е инициатора на тази статия, кой е поръчителя, кой е автора и защо сайта я публикува, слагайки петно върху добрия си имидж.
Фермерите при всички случаи не са инициаторите. Кой ще е този фермер, на който да му се дадат повече декари пасища за ползване и при добра субсидия, да е против. Няма такъв, няма логика. Нещо повече. НСЖ също е внесло писмо с подобен текст, защо тази организация не се цитира в материала.

През последните години, има куп организации на фермерите и всичките те имат право съгласно Законът да участват в работата на всякакъв вид комисии и комисийки на Държавно ниво. Още по-нормално е исканията на фермерите, в повечето случаи да съвпадат, нали интересите им са еднакви. Ето защо, напоследък, при синхронизация повечето писма, които се изпращат от организациите се оформят в едно и подписват общо. В момента имаме такова писмо относно данъчните облекчения, подписано от голям брой организации. При положение, че някоя от организациите не одобрява някоя точка от общия текст, то тази организация си пише отделно писмо. Така, както направихме и ние отхвърляйки подобно предложено ни писмо от друга организация.

В статията се засяга един много важен и деликатен въпрос – отношението между млекопреработватели и производители. Какво по-хубаво от това двата „отбора да играят на едно хоро”. Нали това цели и Закона за браншовите организации, който бе цитиран.

Гърците го доказват на практика и там не случайно изкупните цени на суровото краве, овче и козе мляко са на върхови цени. Това, разбира се не стана с магическа пръчка. Необходими бяха повече от десет години преговори между организации за да се обединят. От тази година, ако не се знае в АГРО ПЛОВДИВ, в Гърция бе създадено дружество на производителите на сиренето Фета. В него влизат организациите на овцевъдите, козевъдите и мандрите. И противно на омразата, която иска да се насади от статията, между фермери и мандраджии, в Гърция на тази организация за Председател е избран едни от най-големите млекопреработватели. Съвсем правилно хората са преценили, че този човек е с най-голям опит и ще се справи с търговията. Ето и защо, следващата година нашите съседи ще получават средно по 1.02 евро за кг овче мляко и близо 0.40 евро за кг краве мляко.

Ни в клин, ни в ръкав се повдига този въпрос. Ами за първи път млекопреработвателите решават да подкрепят биологичните животновъди и ние да ги дръпнем назад. Всъщност в момента напрежение, относно цената, не съществува. Фермерите казват, ако има някоя стотинка отгоре няма да е лошо и  това макар и бавно става. Вече има мандри, които работят с определени ферми, дават им достойни цени и получават качествено мляко. Идва времето, когато ще се създадат кооперативни предприятия по почина на най-големия млекопреработвател в Европа Фриджерал Къмпани, където се изкупува млякото на 19 000 фермера от три страни. И след това ще чакаме трансграничното сътрудничество и акционерните дружества.

Как се работи в НСГБ.
Криминалистите от АГРО ПЛВДИВ, не са успели да разберат, как се действа при нас и неправилно са дали определение на бездействащ и невидим Управителен съвет. Точно обратното. Имаме избрани представители за участие в работните групи – пет фермера. При обсъждането на въпроси ниво министерство, редовно се включва редови член. Съвсем скоро, на такава среща изказване имаше фермерът Танчо Енев от Карнобат. Друг фермер, също с участие в такива форуми е д-р Симеон Пантелеев, Владимиров от Търговище, Димитър Шопов от Добрич и др.

Всяко писмо, което се получи в НСГБ, със съответните пояснения и помощни материали се изпраща на членовете на УС и КС. Това може да го потвърди всеки, показвайки Ви получените от НСГБ писма  в пощата си. Във всяко писмо е написано, кой ще е нашия представител и срок за изпращане на предложения или допълнение на разглеждания документ. Такива писма получават 15-те члена на управляващите органи и още десетина фермера. След обработка на предложенията се приготвя обсъждания документ и връща за информация на изброените хора, плюс фермери членове на други организации – Месодайно говедовъдство, АРЧШПБ, Борда на месото, АМБ, НСЖ, асоциацията на млекопроизводителите от Хасково и др. Голяма част от информацията за НСГБ се публикува в сайта www.govedovad.com. Нашите членове, които са ни предоставили адрес, всяка седмица получават голяма информация по отношение отглеждането на животните и всичко друго, което се случва в страната. Преди няколко дни получихме писмо от зам. министър Янко Иванов с препоръка да запознаем нашите членове с действащата вече Наредба 8, за дезинфекция, дератизация… Същата веднага бе качена на сайта и изпратена по адресите. Така че, как се работи, други ще кажат, а не разследващите органи от АГРО ПЛОВДИВ.

По въпросното съвещание, относно Биологичното производство.
Димитър Зоров си е производител и е правилно да защитава интересите  на животновъдите. Биологичното ни производство сякаш все още е на книга. А трябва за броени години, съгласно Еврорешенията да направим 25% от производството ни биологично. Ясно е, че това е производство в което се дават пари, получава се по-малко продукция, за която се вземат добри пари. Тези които се занимават с биологично производство могат да кажат обаче, че сметката не излиза. Трябва да се търсят инструменти за увеличение на приходите и това в случая са пасищата. Не си мислете, че този въпрос стой само пред нас. Съвсем скоро от германския млечен борд внесоха документ за невъзможност достигането на тези 25% при себестойност на този продукт под продажната цена.
Съгласно един от Шот анализите у нас през 2017 г като биологични са били 10 040 говеда, 9000 бр кози и 25 959 бр овце. От всичките тези животни е отчетено, че са получени около 10 000 т мляко. Това е смешно количество производство. Така че, би било по-добре “разследващите журналисти” от  сайта АГРО ПЛОВДИВ да направят една публикация за биологичното животновъдство – от аэ-эдо я, за да могат да помогнат за развитието му, което неминуемо трябва да стане. Интересното е, че в публикацията няма и една дума достатъчно ли са исканите декари, ще стигнат ли на фермерите, а се акцентира, че се пускат две единтични писма. Това отново води до извода, че се изпълнява поръчка срещу председателят. Ами т,о нямаше никакъв проблем, всеки наш член да пусне подобно писмо, защото е заинтересован.

Продукти с марка “Пършевица” – екологично чисти

И накрая няколко думи за председателя на двете организации Димитър Зоров, без да му ставам адвокат, предполагам, че си има достатъчно адвокати, и също да допълня, че не съм на заплата при него. Не си спомням дори да ме е черпил с нещо. Същият бе избран законно, като председател на НСГБ от над 60 присъстващи на събранието фермери. Всичко това е съвсем нормално. Неговата говедовъдна ферма  е една от най-големите в България. Преди няколко години беше и фермата с най-висок млеконадой. Вероятно ще кажете, нали е председател. Но когато млекомерите в компютрите мерят, другите мълчат. Дневното  производство на мляко е в рамките на 30 т дневно. Или с други думи, годишното производство е по-голямо от биологично произведенто мляко. Предният председател на НСГБ бе Никола Ангелов – също собственик на една от най-големите говедовъдни ферми в страната. От десет години фирмата на Зоров  не изкупува сурово мляко, от нито един вид животни, така че, слуховете, че не си плащало млякото, са митове и легенди. Димитър Зоров е изключително добре подготвен по отношение действащите нормативни документи и всички нови такива свързани с развитието на земеделието. Втори път го казвам, съвсем нормално е да защитава неговите си интереси, но в същото време защитава и интересите на хиляди фермери. Много от програмите и мерките, по които фермерите получават пари, са издействани след негови предложения и борба на масата за преговорите..

Все пак интересно е за нас, каква е презумцията да се пишат подобни материали, на кого се помага по този начин, какво се цели и какво се очаква след прочитането им.
С този материал с какво се очаква да се очерни името на Зоров или организациите.
Писма ще се пишат и за в бъдеще. Дали ще се преписват или префразират това не е важно. Важното е членовете на организацията да са съгласни и да се работи в тяхна полза. И съответно защитаващият интересите им, да се изказва в единствено число, но да мисли в множествено.

Изпълнителен директор на НСГБ: Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here