1 част / Коластрата – пастьоризира ли се

0

време за прочит: 1 минута

Пастьоризацията на коластрата се препоръчва, когато:
 – коластрата не може да се обработва асептично;
коластрата от различни крави трябва да се смесва;
коластрата трябва да се събира от крави, заразени с паратуберкулоза, салмонелоза или микоплазмоза;

Пастьоризацията на коластрата има своя особеност, която се състой в по-дългото ú нагряване при по-ниска температура (60 минути на водна баня при 60°C), това е безопасен начин за запазване на имуноглобулините и ограничаване на растежа на бактериите.

 Ефект от пастьоризацията на коластра:
 – неутрализация или рязко намаляване на броя на опасните патогени: Е. coli, Salmonella spp., Mycoplasma bovis или Mycobacterium avium paratuberculosis подвид;
срокът на годност на коластрата в хладилника се увеличава до 10 дни;
усвояването на имуноглобулините се подобрява.

Напоследък много производители на пазара предлагат различни пастьоризатори. Тези устройства загряват млякото и трябва надеждно да унищожават патогенната флора. Те са разделени на пастьоризатори за краткосрочна и дългосрочна обработка. В зависимост от производителя и модела те могат да се използват директно като такси за мляко.

Съвременното оборудване за пастьоризиране на мляко и хранене на телета включва мобилни пастьоризатори – таксита за мляко с функция за пастьоризация, както и стационарни пастьоризатори, които ви позволяват да пастьоризирате млякото .

Стационарният пастьоризатор е по-евтин от таксито за мляко и е чудесно решение на места, където не е възможно да се използва такси за мляко – например, няма достатъчно широчина на вратите.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here