Ovce & Kozi: Още за цената на овчето мляко

0

Време за прочит: 4 минути

Публикувания преди няколко дни материал

Новини от комшиите / Цена на овчето мляко – 2021 г 

предизвика доста коментари и обаждания на наши читатели. Все пак цена от 1.02 евро за кг овче мляко, които ще получат гръцките овцевъди, си е сериозна работа. Повечето въпроси са, защо при нас цената е значително по-ниска, но има и такива, които питат не е ли възможно да продават на гръцките мандри. За тази година, твърдо може да се отчете цена у нас от 1.15-1.30 лева, което е повече от предните няколко години, когато имахме цени дори от 90 стотинки за кг.

Въпросът ,който се задава пък от купувачите, е защо е толкова скъпо овчето сирене – имаме и цени над 20 лв за кг, а цената на суровото мляко е ниска. Ние също не можем да отговорим на тези въпроси, защото за да има верен и точен отговор, за целта трябва да се направи анализ, със съответните изводи и препоръки. Трябва да се разгледа целият производствен процес при производството на овчето мляко, от раждането на агнето, до парите в касата.

За да говорим за овче мляко, трябва да знаем какво произвеждаме като количества. Според статистиката, през 2019 г сме преработили 23 496 т овче мляко, което е по-малко с 4.7% от 2018 г. В крайна сметка, производството ни за една година е 6586 т овче сирене. Към това може да допълним и произведените 851 т овчи кашкавал. Това производство е несериозно за предлагане на чужди пазари, защото с 370 тира овче сирене кашкавал, никой няма да ни обърне внимание.

Първи извод: няма достатъчна продукция да се задоволи търсенето на износителите.

Разбрахте, че гръцките овцевъди обикновено сключват договорите си, за новата кампания, до края на ноември, защото доенето започва още през декември в някои ферми. При нас, ако въобще се сключи договор, той се сключва през март и април. В този договор, като правило няма продажната цена, няма и договорените количества – / по думи на фермери/. С други думи, фермерът не знае в началото на годината какви пари ще получи за млякото, колко мляко ще му бъде изкупено и от кога до кога. Защото водещите при тази операция са мандрите. Те решават дали да ти купят млякото или не. Фермерите в повечето случаи искат, не искат се съгласяват, но няма къде да отидат. След като няма договор с дати, количества и цени, фермерите също си правят оглушки и почват да доят, когато на тях им е удобно. Обикновено, това става след Гергьовден, когато агнетата са продадени.

Ако имаше договор за определени количества мляко, при добри цени и от по-ранни дати, овцевъдът ще си направи сметката кога ще отбива агнетата, кога ще почне да дои и кога ще продава агнетата. Сега всеки гледа да задържи повече време агнетата при майките, за да намали разходите на фураж  и да ги продаде за Великден или Гегьовден. Започва доенето, но след броени дни е стрижбата, което означава и падане на млякото. И накрая идват горещините, по-малко зелени фуражи и съответно по-малко мляко. Колко мляко ще се получи за 2-3 месеца и то поне три месеца след раждането.

Втори извод: няма сключени договори с всички детайли. Всеки гледа да надхитри другия. Съвсем нормално е да няма мляко.

Ако забелязахте, в материала за цената на млякото в Гърция, се казва, че договорите ги сключват организациите на овцевъдите. У нас е пълен абсурд това да се случи. Никой не вярва на другия. Правилото „разделяй и владей” се използва много добре от мандри или изкупвачи. Много често се чува фермер да казва – млякото в района е еди колко си лева, ама на мен ми дават 2 стотинки повече. Овцевъдът от съседното село казва същото и така до последното село. В момента НОКА, се мъчи да обедини овцевъдната общност. Доколкото има информация, правят се малки мандри от организацията, дано да се постигне нещо повече – увеличение цената на млякото.

На терена има големи затруднения при събиране на млякото. Фермите на много места са отдалечени от основните пътища. Освен това, произвеждат малки количества мляко. Трудно е за изкупвачите да го събират.

За да се постигне тази добра цена, гръцките фермери водят „битката” вече десетина години. Успяха да спрат вносното овче мляко, което влизаше в страната от Сърбия, Македония и други страни. Организациите им, тази година съвместно с козевъдите и мандрите създадоха дружество за контрола при производството на сиренето Фета. За председател сложиха собственикът на една от най-големите мандри в Гърция, с богат опит по отношение на търговията.

Трети извод: организациите все още не са готови да се намесят в бизнеса с овчето мляко.

Нашето овче сирене е прекрасно. Въпросът е, че всяка партида се различава от другата, защото се обработват малки количества мляко. С една дума нямаме географско наименование, нямаме име, което да се знае по света, както например сиренето Фета.

Съвсем нормално е освен намалено търсене да имаме и ниски продажни цени.

Дневното производство на мляко е малко. Една от причината я казахме – закъсняване старта на кампанията. Другата причина е ниската средна производителност от овца. В отчетите на организациите има високи цифри за средна продуктивност, но млякото го няма. Всъщност, в по-големи количество дават фермите, които са внесли животни от типичните млечни породи. Нашите стари породи и новата Синтетична линия не са мръднали и с литър напред през последните години. Това, което сега се дои, в най-добрия случай – около 100 кг мляко го имахме преди 40 години, когато се приложи схемата на кросбрединг на академик Цено Хинковски, с кочове от породите Източнофризийска, Черноглава плевенска и Аваси. Ниската продуктивност води и до малки количества мляко, което мандрите не искат да вземат или плащат минимално.

Четвърти извод: недостатъчно генетика, ниска средна продуктивност, малко производство на мляко от ферма. За качество няма да говорим, че цената ще падне още.

Пети  извод: анализ на ситуацията, начертаване план за действие, разделяна на задачите, реализирането им и високата цена – би трябвало да са факт. В противен случаи ще останат само високопродуктивните стада за мляко.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here