Маститът – мълчаливият враг на стадото

0

време за прочит: 3 минути

Възпалението на млечната жлеза на кравата  е важен елемент, ограничаващ ефективността на производството на мляко.

Маститът е мултифакторно заболяване и засяга количеството мляко, произведено от кравите, както и качеството на млечната суровина.

Намаляване на производството на мляко

Заболяванията на млечната жлеза влияят на качеството и количеството на млякото.

Маститът влияе върху промените в стойността на физическите и химичните характеристики на млякото и  е от значение при преработката му. Няма съмнение, че в най-голяма степен млекопотребителите налагат необходимостта от повишаване на показателя за качество на млякото.

Очаква се млекопроизводителите да имат продукт с много добро физико-химично, микробиологично и цитологично качество , определен в съответствие с нормите за изкупено мляко, регламентирани в директивите на ЕС.

Заболяванията на млечната жлеза затрудняват изпълнението на тези стандарти. Това е най-често срещаното заболяване в млечните стада. Оказва отрицателно влияние върху рентабилността на развъждането, което води до намаляване на производството на мляко. То включва и значителни медицински разходи. В резултат на това  е свързан с елиминирането на заболели животни от стадото за производство.

Симптоми на мастит при кравите

Маститът може да бъде разпознат по симптоми, произтичащи от различни форми на възпаление. Започвайки от промени в състава на млякото (микро- и макроскопско), до видими симптоми от вимето, включително повишаване на неговата температура, подуване и болка.

Един от симптомите на мастит е повишаване на температурата на вимето

Ефектът от появата на мастит е нарушение в синтеза и разграждането на млечните компоненти и увеличаване на пропускливостта на кръвоносните съдове за много кръвни елементи. Нивото на ценните млечни компоненти е намалено, т.е. на казеина, лактозата и мазнините.

Съдържанието на сухо вещество намалява. Броят на соматичните клетки и делът на суроватъчните протеини, включително серумен албумин, алфа-лакталбумин, бета-лактоглобулин и имуноглобулини, се увеличават.

Преносител на вредни вещества

В резултат на това, млякото става възпалителен секрет, който е носител на вредни вещества за телетата и хората. Наличието на микроорганизми в него, крие риск от отравяне. Повишеният серумен албумин може да наруши абсорбцията на клас G1 имуноглобулини от чревния чревен епител.

Високите нива на серум на албумин в млякото са вредни за хората. Този протеин е един от факторите, които увеличават риска от развитие на диабет.

Латентният мастит причинява най-големите икономически загуби в млечните стада. Протича като хронично заболяване.

Клиничните и субклинични случаи на мастит влияят неблагоприятно върху репродуктивните характеристики на кравите. Доказано е, че появата на мастит може да има отрицателен ефект върху плодовитостта, тъй като влошава репродуктивните показатели.

Клинични и субклинични симптоми на мастит

В зависимост от интензивността на опрашването може да има клинични или субклинични симптоми. Клиничните форми се срещат при остра, подостра или хронична форма.

Латентният мастит причинява най-големите икономически загуби в млечните стада. Протича като хронично заболяване, понякога трудно диагностициращо се поради липсата на видими промени.

Фактори на възпаление на млечните жлези

Възпалението на млечната жлеза е  заболяване, което възниква на фона на инфекция. Причинява се от много неблагоприятни вътрешни и външни фактори. Първият се състои от генетични състояния, имунитет на животните и тяхната физиология.

Здравето на вимето определя ефективността на кравите

В едно стадо, където действат същите външни фактори, можете да намерите крави със здрава млечна жлеза, с една четвърт възпаление на вимето и такива с четири четвърти – болни. Това демонстрира индивидуалната устойчивост на организма към патогени и, следователно, към здравословното състояние на млечната жлеза.

Външните фактори са всички стимули от животинската среда. От влиянието на микроорганизмите, до влиянието на хората, върху преобладаващите условия на отглеждане.

Път към възпалението

Високата производителност на кравите е желана характеристика, особено при стадата с високо производство. Това е основната цел на развъдната работа в сектора за производство на мляко. Въпреки това, високопродуктивните крави са по-изложени на мастит.

Прекомерната експлоатация на животни може да доведе до отслабване на сфинктера на биберона, което отваря пътя на бактериите към млечната жлеза. Микроорганизмите в биберона  имат много добри условия за развитие.

 По време на инфекцията бактериите атакуват епитела на млечните жлези, което кара той да се отлепи по-бързо.

Прекомерната експлоатация на животните може да доведе до отслабване на сфинктера на биберона, което отваря пътя на бактериите към млечната жлеза.

Също така, когато има инфекция, плазмените протеини от кръвния поток преминават в кърмата. Това води до увеличаване на броя на соматичните клетки, нивото на които е един от показателите за появата на мастит.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here