Майчино мляко!? Супер или ……. не точно!!!

1

Кое майчино мляко е подходящо за теленца?
Майчиното мляко определено не е най-добрия вариант за хранене на теленца, които ще бъдат оставяни за ремонт на стадото. Това се вижда без коментар от приложената таблица. Въпреки очевадните факти, ако продължавате да храните по някаква основателна причина теленцата с майчино мляко, използвайте млякото само на най-здравите крави от стадото. Не давайте на теленцата антибиотично мляко дълго време, защото така увеличавате устойчивостта на болестите към антибиотика. В по-късен етап ще изпаднете в състояние, когато ще имате здравен проблем принципно лесно решим с антибиотик, но това ще бъде невъзможно във вашия случай. Това е нежелан ефект и лесно решим, просто забравете за антибиотичното мляко да се дава на женските теленца.

Кои телета и колко дълго?
Коластрата е задължителна от първия ден за новородените. Ако фермата е със стабилен, висок здравен статус може да премине от коластрата към мляко след 1-1,5 дена. Правилото е млечните телета да се хранят с 6-8л коластра на ден в първите 3 дни от живота им. Ако искате да угоявате телета и намерението е да бъдат изведени от фермата е добре да бъдат хранени с коластра до 14-тия ден!

Риск от прехвърляне на болести
Прехвърлянето на болести от кравите към теленцата чрез майчиното мляко е много рисково. Прехвърлянето на пара туберкулозата е добре известно. За съжаление има и много други вируси и болести, които могат да бъдат предадени на теленцата с този начин на хранене.

Риск от проблем с точната температура и хигиена
Храненето с майчино мляко на теленцата изисква много повече внимание и грижи. Обикновено млякото е много студено, когато постъпва за хранене директно от доилното оборудване. Ако не се подгрее правилно и до точната температура вероятността от диария е много голяма. При този трансфер млякото много бързо се замърсява. Това означава, че храненето на майчино мляко се препоръчва да става веднага с доенето. Млякото е идеалната среда за бързо развитие на всички вредни бактерии и микроорганизми. Това неминуемо излага постоянно теленцата на риск от диария.

Консумираното майчино мляко не е достатъчно на теленцата
В следствие от промени в храненето на кравите и значително генетично увеличаване в млеконадоя през последните години се промени и съдържанието на млякото добивано от кравите. Увеличи се съдържанието на мазнини, а от завишения млеконадой витамините и трейс елементите (минерали) се намалиха драматично. В резултат майчиното мляко вече не е достатъчно да покрия високите нужди за пълноценното изхранване на млечните теленца. Даже по-лошо, тези завишени количества на мазнини, често пъти предизвикват диария. Липсата на витамини и трейс елементи (минерали) водят до намален имунитет, недобре развити органи и лошо храносмилане (усвояване).

 

1 КОМЕНТАР

  1. Всички крави трябва да се прехвърлят в месодайни,та да ги видим мандрите как ще се гаврят тогава

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here