Отелване на пасището

0

Време за прочит: 2 минути

Преди няколко дни, говорихме по телефона с д-р Трайчо Алчев, който ни каза, че оказва помощ на крава, която е родила на пасището. За съжаление, докато стопанина ù отиде до пасището и прибере  кравите в обора /имало е електропастир/ двете телета се били откраднати – кравата е близнила.

Обратно на това, в Швейцария, фермерите са влезли в жестока „битка” да запазят правото кравите им да се телят на пасището. Там зверовете са четирикраки, не като нашите двукраки и във връзка с многото нападения на малки животни от хищници, в Закона за лова, който сега се обсъжда, се предполага, че ще има забрана да се телят крави на пасището. На швейцарския фермер му идва малко много. След миналогодишното гласуване дали кравите да се обезроговяват или не, сега дойде ред и теленето в обора. Асоциацията продължава да изисква възможността за отелване на пасището това беше категорично отхвърлено  и изведнъж има искания за ограничаване или пълна забрана на ражданията на пасища. 

Аргументите на фермерите.

  • Пасищното отелване има ползи за здравето на кравите и телетата. По време на пасищното раждане телето се ражда в стерилна среда. Съответно, болестното налягане е много ниско. Смъртността на телетата е най-ниска при отелване на пасища.
  • Много крави спират да се подготвят за раждане, когато са отделени от стадото. Поради това е важно да се гарантира, че кравите за отелване трябва да останат в полезрението на стадото и в позната среда.
  • Ражданията, разпределени през цялата година, гарантират непрекъснато предлагане на пазара и допринасят за ликвидността на компаниите.
  • Пасищното стопанство предлага най-доброто хуманно отношение към животните и има положителен ефект върху климата. Следователно е необходимо да се запазят пасищните раждания. Това се отнася както за пасищата в домашните ферми, така и за летните пасища. Крави с бозаещи телета Швейцария не биха разбрали забраната.

Асоциацията се ангажира също така да гарантира, че фермерът с крави с бозаещи телета е адекватно компенсиран за убиване на негови животни, а именно за загубените приходи и за допълнителните разходи. Също така се изисква разходите за материал и работата, свързана с мерки за защита на стадото, да бъдат изцяло платени от бюджета за околната среда.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here