Анализ: производство мляко 01.01.- 30.10.2020

0

Време за прочит: 3 минути

От началото на годината в млекопреработвателните предприятия са влезли 611 858 т сурово мляко от животните, които се доят в България – крави, овце, кози и биволици.
Съгласно Докладите на Агростат, това е мляко получено в нашите ферми. Внесеното сурово мляко, кондензирано мляко, мляко на прах не влизат в тези цифри. Това означава, че още от сега може да се каже, че ще надвишим миналогодишното производство за преработка от 677 785 т мляко.

До края на октомври е получено и обработено  овче, козе и биволско мляко 36 713 т . което е в повече от миналата година с 1600 т. Каквото и да се каже, извода е един, че все още получаваните количества овче, козе и биволско мляко са малки.

 В сравнение с миналата година, за периода са получени 31843 т повече мляко от всички видове животни, а само за октомври 4100 т в повече.

На пръв поглед сякаш картинката е слънчева. Макар и минимално имаме увеличение на производството, което е пак нещо. Следва обаче въпросът, какво ще се случи от тука нататък. Задава се много труден период за говедовъдите и биволовъдите. Изкупните цени на суровото мляко, на пръв поглед, не са от най-ниските, но скока на цената на концентрираните фуражи с близо 30% ще нанесе икономически удар на фермите. Грубите фуражи са също проблем тази година, не само, че са дефицитни, но и цената им е висока. Следва въпросът, какво трябва да правят фермите за да оцелеят. Едното е, да намалят концентратите. Като ги намалят обаче млечността ще падне, и няма да има пари да си плащат разходите. Тук има и друго последействие. Кравата свикнала на богата дажба след като се намали, трудно пак може да даде това което е давала, дори и да и се дават шоколади, а има и по-лошо да се увреди храносмилателния тракт и животното да отпадне. Другото е да намалят броят на отглежданите непродуктивни животни. Това ги обрича обаче, на криза при осигуряване на  ремонта за няколко години.

Въпросът е, какво трябва да се прави.
Първото е да нямаме сурова и продължителна зима.
Второто е веднага анализ на всяко едно ниво – от стадото до министерството.
И третото, план за преодоляване на кризата.
Към икономическите фактори, които са вече факт, може да се прибави работната ръка – не само, че я няма, но и изискванията на работниците да се повишат  заплатите им, и те  вече надминават 1000 лева.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here