Преди да забременеят кравите

1

време за прочит: 3 минути

Много пъти сме писали и цитирали учени и фермери, че едно от печелившите билетчета в говедовъдството е нормалното и навременно заплождане на кравите. Много пъти сме писали – ако можете да отелвате кравите през интервал от 400 дни, е добре, ако е до 420 дни трябва да направите две неща – или да намалите този срок или просто да излезете от този бизнес. Ако отидете на повече от 430 дни – Вие просто сте удавник.

 Полов цикъл (естрален цикъл) е нервно-хуморален  верижен рефлекторен комплекс от морфологични и физиологични изменения в половите органи  при женските бозайници. Проявява се с периодична изява на признаци, характеризиращи измененията в половата система и половото поведение на женските животни, позволяващо заплождането им. По време на половия цикъл  настъпват изменения в много от системите на организма, включително и кората на главния мозък. Половият цикъл е характерен за всички зрели женски животни в периода от настъпване на полова зрялост до момента на угасване на половата дейност. И всичко това е в съответствие с външната среда в резултат на разлики в сезона, времето или храненето

За улеснение на фермерите в много държави се издава Инструкция за наблюдение на половия цикъл и осеменяването. Ще Ви представим една такава инструкция. Инструкцията обяснява  на какво трябва да обърнете внимание, когато наблюдавате еструс и защо кравите с висока производителност показват по-лоши признаци на еструс.

За да могат кравите да забременеят бързо след раждане, е особено важно да се определи оптималното време за осеменяване.

Ако всички крави в стадото са бременни в рамките на една година, около 10% от кравите трябва да бъдат бременни всеки месец. В стадо със 100 дойни  крави и заплождане на 50% от кравите на първо осеменяване, това означава, че около 20 крави трябва да бъдат разгонени и осеменявани всеки месец. Разбира се, това е чисто математически.

Направо си е изкуство  наблюдението  на разгонеността при кравите  и да разпознаваме животните в пред – еструса, да наблюдаваме хода и да определяме подходящото време за осеменяване. Подходящи за наблюдение са периодите   сутрин между 5  и 7 часа, преди времето за доене, обедното време, вечер между 17 ч. и 19 ч.  Също така и късно вечерта, когато спокойствието се е върнало. Ако погледнете в обора или дворчето  само сутрин и вечер, рискувате да изтървете кравите с „късо” разгонване. Ако наблюдението на еструса се провежда три пъти на ден, честотата за откриване  на кравите в еструса е 75%.

Хормоналният контрол на плодовитостта зависи от интензивността и продължителността на светлината. За оптимални резултати за плодовитост, кравите се нуждаят от интензитет на светлината от поне 300 лукса за 16-18 часа на ден и поне 50-75 лукса за 6-8 часа. Всяка зона на обора трябва да бъде добре осветена, толкова, че да можете да четете вестника навсякъде (мин. 180 лукса).

Кравите могат да показват симптоми за разгонване само на нехлъзгаща и суха повърхност. Кравите с болки в копитата или страх от подхлъзване и нараняване се откриват по трудно при разгонване.. Редовната грижа за копита е предпоставка за добра плодовитост на стадото.

 Началото на разгонването има повишено движение, подушване отзад  на други крави, полагане на главата, опит за скок отгоре, стърчане на опашката, люлеене на гърба, засилено уриниране, мучене, повишаване на млякото

 Следва  отшумяване на търсенето и заскачването на други животни. Кравата се успокоява , животните  могат да бъдат контролирани и скачани от други. Толерантният рефлекс е налице. Срамните устни са подути и гладки.

Най-добрите резултати от осеменяването се постигат при осеменяване на кравите 12-18 часа след началото на разгонването. Правилото сутрин-вечер или обратното е в пълна сила.При крави с  кратка разгоненост осеменяването трябва да се извърши 8-12 часа след началото на разгонването..

За производството на един литър мляко, 1000 литра кръв всеки ден преминават през черния дроб на кравата. В черния дроб се разграждат стероидните хормони прогестерон и естроген, които са от решаващо значение за образуването на еструс. Колкото повече мляко произвежда кравата, толкова повече кръв се доставя в черния дроб и по-бързо хормоните на фертилитета се филтрират от кръвта.

  • Създайте списък на кравите, чийто период на почивка е изтекъл (= отелване преди брой дни, определени от фермата)
  • Наблюдавайте по три пъти дневно свобдно пуснатите крави.
  • Отбележете кравите, които са разгонени и трябва да бъдат осеменени.
  • Информирайте ветеринарния лекар, техник за осеменяване или ако Вие осеменявате, така че кравата да се осеменя 12-18 часа след началото на разгонването
  • Направете списък на кравите, които са осеменени преди 18-20 дни
  • Направете списък на кравите, осеменени преди 40-42 дни (и все още не са изследвани за бременност или не са били изследвани като бременни)
  • Оценка на измерването на активността: Проверете дали животните са в еструс.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Не сте наред дайте да превърнем всичко в роботи и кравите и тях .Само и само да захранваме идеите на корпорациите за повече и повече ..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here